Zprávy o šesté 4. dubna 2012

4. duben 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Ministři Věcí veřejných dnes couvli z ohlášených demisí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ministři Věcí veřejných dnes couvli z ohlášených demisí. Koaliční strany tak ještě budou o situaci ve vládě dál jednat. ODS dala svým koaličním partnerům na nalezení dohody týden. Pro případné rychlé předčasné volby v případě krachu těchto jednání se vyslovil také prezident Václav Klaus. Aktuální dění teď ve studiu shrne Lucie Husárová.

Lucie HUSÁROVÁ:
Vládní krize odstartovaná Věcmi veřejnými dnes brzdila ministři této strany, demise zatím nepodali a šéf resortu dopravy Pavel Dobeš navíc prohlásil, že ji nepodá ani v nadcházejících dnech, protože nechce hrotit politickou krizi.

Pavel DOBEŠ, ministr dopravy:
Nikomu jsem před nástupem do své funkce bianko demisi nepodepsal, a neudělám to ani nyní. Jediný, kdo může dostat mou rezignaci, je premiér Nečas.

Lucie HUSÁROVÁ:
Dobešova stranická kolegyně Karolína Peake odmítá, že se nepodáním demise vzepřela rozhodnutí stranického grémia. Věci veřejné chtějí čas na jednání s premiérem a šéfem ODS Petrem Nečasem. ODS nabídla revizi koaliční smlouvy a zrušení tří ministerstev podle požadavků Věcí veřejných, ale žádá, aby vlád za týden schválila kroky nutné pro přípravu úsporných rozpočtů na roky 2013 a 2014. Jednat bude ale nejdéle do úterý. Na menšinovou vládu Nečas nepřistoupí.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Buďto bude dohoda s bezpečnou většinou, pak můžeme pokračovat, kvůli kredibilitě této země v rozpočtové politice. Nebudeli předčasné volby.

Lucie HUSÁROVÁ:
No, a pokud jednání o vládě krachnou, pro rychlé předčasné volby je taky prezident Václav Klaus.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Pokud by se na tom politická scéna domluvila, tak já ani o minutu to neprodloužím a jak jsem tak počítal, ty různé termíny, tak myslím, že se to do letošního léta by dalo stihnout.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A už skončilo také jednání předsednictva TOP 09. Lucie, s jakým výsledkem?

Lucie HUSÁROVÁ:
V podstatě se stejným jako ODS, TOP 09 dává čas na dohodu do úterý a pokud Věci veřejné nepřistoupí na rozpočtové škrty a budou klást další požadavky, strana s nimi ukončí spolupráci a pak bude žádat volby. Opozice už vzkázala, že je připravena s koaličními stranami o předčasných volbách okamžitě začít jednat.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Tolik živě ze studia Lucie Husárová.

Jednání aktuální politické situaci

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Právě v tuto chvíli začíná o aktuální politické situaci jednat výkonná rada Věcí veřejných. Na místě máme reportéra Jana Hergeta. Honzo, co konkrétně budou špičky nejmenší vládní strany řešit?

Jan HERGET:
Dobrý večer. Tak původně se měly řešit demise ministrů, během dne ovšem nastal tedy výrazný posun, takže všichni členové výkonné rady, kteří teď přicházeli sem k Poslanecké sněmovně, tak říkali, že chtějí prostě řešit tu aktuální politickou situaci, před chvílí přišel předseda strany Radek John a řekl novinářům, že ty varianty, které zazněly na tiskových konferencích od ODS, tak jsou pro Věci veřejné velice vstřícné, a vidí to jako šanci pro eventuální dohodu, čili ty informace, které se během dne začaly postupně šířit o tom, že by mohlo dojít i k rozštěpení Věcí veřejných, tak zatím tady nikdo nechtěl oficiálně potvrdit a zřejmě bude snaha celou věc vyřešit nějak konstruktivně. Od Poslanecké sněmovny Jan Herget, Radiožurnál.

Údajnou korupci ve Věcech veřejných po měsíci znovu řešil soud

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Údajnou korupci ve Věcech veřejných po měsíci znovu řešil soud. Vypovídal například poslanec Věcí veřejných Josef Novotný, bývalý advokát Jaroslava Škárky nebo jeho bodyguard a také policista, který v Horních Počernicích přijímal od Škárky oznámení o tom, že dostal úplatek.

Zbyněk ZIKMUND:
Celkem 8 lidí svědčilo během dne v kauze předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných Víta Bárty. Ten měl podle obžaloby loni v březnu uplatit nejen poslance Jaroslava Škárku, ale i Kristýnu Kočí. Poslanec za Věci veřejné Josef Novotný u soudu řekl, že Bárta svým spolustraníkům nabídl finanční pomoc, když poslancům klesly platy.

Josef NOVOTNÝ, poslanec /VV/:
Jsem se ohradil, že já sám nic nepotřebuji, že se nepřihlásím k žádným těmto finančním půjčkám.

Zbyněk ZIKMUND:
Jaroslav Škárka je obžalován z přijetí úplatku. Soudce Jan Šott Škárku upozornil, že jeho trestný čin může překvalifikovat na podvod kvůli vylákání peněz za účelem diskreditace, za což by mu hrozil přísnější trest, až 5 let vězení. I kvůli tomu rozsudek tento týden s největší pravděpodobností nevynese. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Pitr je zpátky v Česku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr v poledne opustil v doprovodu českých policistů švýcarskou vazbu a přiletěl do Prahy. Vězeňská eskorta ho poté podle všeho převezla do jedné ze dvou pražských věznic. Pitr si v roce 2006 vyslechl spolu s Miroslavem Provodem pětiletý trest za daňové podvody. Zatímco Provod do vězení nastoupil, Pitr uprchnul za hranice.

Petr SEHNOUTKA:
Díky české policii se Tomáše Pitra podařilo chytit v létě roku 2010 ve švýcarském Svatém Mořici. Podnikatel tak skončil v tamější vazbě. O jeho vydání do Česka pak bylo rozhodnuto loni v září, říká mluvčí švýcarského ministra spravedlnosti Franco Galli.

Franco GALLI, mluvčí švýcarského ministra spravedlnosti:
Tomáš Pitr ale nemohl být vydán, protože jeho žádost o azyl ještě nebyla vyřešena. Mezitím ale pan Pitr stáhnul svou žádost a proto vydání do Česka nic nebránilo.

Petr SEHNOUTKA:
Loni v listopadu pražský městský soud povolil Pitrovi s Provodem obnovu procesu. O tom, jestli se tak skutečně stane, v nejbližší době rozhodne pražský vrchní soud. Říká jeho mluvčí Jan Fořt.

Jan FOŘT, mluvčí pražského vrchního soudu:
Bude rozhodováno senátem Vrchního soudu v Praze jako senátem odvolacím, termín do 20 dubna.

Petr SEHNOUTKA:
Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Slovensko ode dneška vede jednobarevná vláda

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Slovensko ode dneška vede jednobarevná vláda. Nový kabinet jmenoval prezident Ivan Gašparovič. Do funkce premiéra se po necelých dvou letech vrátil Robert Fico, který se svojí stranou Smer vyhrál s obrovským náskokem březnové parlamentní volby.

Vojtěch BERGER:
Robert Fico chce skloubit sociálnědemokratický program s rozpočtovou konsolidací. Slovensko musí podle pravidel Evropské unie do příštího roku stlačit schodek státního rozpočtu pod 3 procenta HDP. Nová vláda bude řešit i komplikovanou situaci ve zdravotnictví, kde chybí peníze na už schválené vyšší platy zdravotních sester. Odcházející premiérka Iveta Radičová předala Ficovi úřad vlády a bude se věnovat přednášení na univerzitách. Poprvé se dnes také sešel v novém složení slovenský parlament. Jeden z nových poslanců přišel na složení poslaneckého slibu oblečený v lidovém kroji. Prezident Gašparovič vyjádřil vládě Roberta Fica plnou podporu a popřál jí hodně štěstí. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Letiště ve Frankfurtu musí v noci utichnout

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Německý soud v Lipsku potvrdil zákaz nočních letů na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Na největším německém letišti tak bude i nadále od 11 hodin večer do 5 do rána klid. Plány na rozšíření frankfurtského letiště ale lipský soud nezpochybnil.

Pavel POLÁK:
"Hlavním poselstvím dnešního rozhodnutí soudu je to, že při provozu letiště v hustě obydleném území se musí brát ohled na občany a jejich klid." Řekl německé televizi mluvčí soudu Wolfgang Beer. Pro lidi, kteří žijí blízko letiště, je to stejně málo. Řekl Joachim Betcher německému rozhlasu. "Představte si, že večer sedíte doma a teprve v 11 ten rámus přestane a v 5 ráno začne nanovo. Ta lhůta musí být delší." Pavel Polák, Radiožurnál.

Německo vystrašily další nebezpečné potraviny

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Německo vystrašily další nebezpečné potraviny. Tamní kontroloři odhalili, že biovejce z farmy na západě země obsahují až šestinásobek přípustného limitu jedovaté látky PCB. Ta je podobná rakovinotvornému dioxinu. Podle mluvčího České státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy se ale čeští spotřebitelé jedovatých vajec z Německa obávat nemusí.

Pavel KOPŘIVA, mluvčí České státní zemědělské a potravinářské inspekce:
Detailní informace Národní kontaktní centrum systému rychlého varování v Německu zatím nemá. Nicméně distribuce do České republiky pravděpodobně zatím neproběhla. Zatím pouze monitorujeme situaci.

Přihlásit si doma auto dovezené z jiného státu Evropské unie má být jednoduší

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Přihlásit si doma auto dovezené z jiného státu Evropské unie má být jednoduší. Evropská komise navrhla přijmout nařízení, které má odstranit řadu administrativních úkonů požadovaných po majiteli takového vozidla. Komisní návrh by do roka mohli schválit europoslanci a rada členských zemí. Jednotlivé státy pak budou mít rok na to, aby se na uplatňování nového nařízení připravili.

Pavel NOVÁK:
Eurokomisař pro průmysl Antonio Tajani slibuje, že nové nařízení přinese snížení byrokracie, nákladů a také omezí podvody s auty. Zásadou zůstává, že vozidlo musí být zaregistrované v zemi, kde jeho majitel žije. Ti, kdo si přivezou ojeté auto z jiné členské země Unie, už ale nemají podstupovat martyrium dodatečných technických prohlídek, aby prokázali, odkud jejich auto pochází a že je schopné provozu. Orgány technické kontroly si mají vyměňovat tyto informace mezi s sebou. Celá procedura přeregistrace se má zrychlit. Dnes trvá v zemích 27 průměrně 5 týdnů. Auta mají dostávat dočasné registrace uznávané v celé Unii na 30 dnů, aby bylo snazší ojeté auto z ciziny dovézt a používat ho do přidělení trvalé poznávací značky. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Odbory mladoboleslavské Škodovky se s firmou nedohodly na nové kolektivní smlouvě

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Odbory mladoboleslavské Škodovky se s firmou nedohodly na nové kolektivní smlouvě. Končí tím i dohoda umožňující sobotní výrobu. Příští týden odbory zahájí informační mítinky na pracovištích. Poslední nabídka firmy na zvýšení platových tarifů o 4,3 procenta je pro odboráře nedostatečná. Požadují 6 procent.

Jana HUZILOVÁ:
Podle odborů je tak v zájmu firmy co nejrychleji uzavřít kolektivní smlouvu, jinak přijde o své zisky. A jaké jsou aktuální návrhy odborů?

Jaroslav POVŠÍK, předseda odborů:
Základem je zvýšit tarif a některé hodnoty, o kterých ještě teď hovořit nemůžu, protože to je strategie a je věcí podnikové rady, aby to schválila.

Jana HUZILOVÁ:
Řekl předseda odborů Jaroslav Povšík. Odbory jsou ochotné dále o kolektivní smlouvě jednat jen v případě, že firma nabídne vyšší hodnoty. A přijde s konstruktivním návrhem.

Bohdan VOJNAR, personální šéf Škody a člen vyjednávacího týmu:
Pokud bude zapotřebí vyjednávat, tak samozřejmě budeme vyjednávat i po termínu, vy tu naší momentální pozici znáte, já si nemyslím, že by byla špatná.

Jana HUZILOVÁ:
Řekl personální šéf Škody a člen vyjednávacího týmu Bohdan Vojnar. První setkání se očekává už v úterý po Velikonocích. Pro Radiožurnál Jana Huzilová, Mladá Boleslav.

Kvůli postupu po nehodě lobbyisty Romana Janouška čelí 6 policistů kázeňskému řízení

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kvůli postupu po nehodě lobbyisty Romana Janouška čelí 6 policistů kázeňskému řízení. Oznámil to ředitel pražské policie Martin Vondrášek. Kritiku počínání strážců zákona vzbudilo hlavně to, že Janoušek byl v den havárie propuštěn z vazby.

Martin VONDRÁŠEK, ředitel pražské policie:
V rámci toho probíhajícího kontrolního průzkumu bylo u 6 policistů indikováno nějaké porušení vnitřního předpisu policie. A proto v současné době zahajujeme kázeňská řízení. Říkám záměrně zahajujeme, protože v některých tak již bylo učiněno, u některých bude učiněno teďko v nejbližší době.

autor: jut
Spustit audio