Zprávy o šesté 7. dubna 2012

7. duben 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Detektivové rozprášili na jihu Čech gang kuplířů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Detektivové rozprášili na jihu Čech gang kuplířů. 10členná mezinárodní skupina čelí obvinění z obchodování s lidmi, kuplířství a distribuce drog. Členové gangu, mezi kterými byli Češi, ale také jeden Slovák, Ukrajinec a Chorvat, nutili k prostituci ženy na silnici E55.

Martin POKORNÝ:
150 eur denně musela vydělat každá žena, která se do spárů gangu dostala. Pokud tuto podmínku nesplnila, hrozilo ji bití, nebo nedostala jídlo, případně drogu. Gang se údajně scházel v motorestu v obci Skoronice na Českokrumlovsku. Mezinárodní silnici E55 si rozdělili do úseků, které pak kontrolovali. K prostituci nutili ženy od 16 do 40 let z jižních, ale i severních Čech, nebo z Ostravska a ze Slovenska. Minimálně jedné z nich přitom dokonce násilím vpravili do těla pervitin. Pro Radiožurnál Martin Pokorný, jižní Čechy.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Případ je výjimečný také tím, jaké hrozí pachatelům tresty. Shrnuje mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Pavel HANTÁK, mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu:
Jeden z hlavních organizátorů v současné době je již ve výkonu trestu, a to pro jinou trestnou činnost, dalších 5 osob je stíháno vazebně, zbylé osoby jsou stíhány na svobodě. V případě prokázání viny jim hrozí až 12leté tresty odnětí svobody. Výjimečnost tohoto případu spatřujeme v tom, že v tomto druhu podnikání, pokud se to vůbec takovýmto způsobem dá nazvat, už prakticky vymizelo fyzické násilí. Ovšem tento případ patří mezi ty výjimky.

V Pramenech na Chebsku zřejmě na sedmý pokus vznikne nové zastupitelstvo

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Pramenech na Chebsku zřejmě na sedmý pokus vznikne nové zastupitelstvo. K volební urně už přišlo dostatek voličů. Kvůli velkým dluhům až do letošního roku neměl o vedení obce nikdo zájem. Kandidátka složená z místních obyvatel teď chce všechny problémy v Pramenech vyřešit.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ:
Dvě sedmičky, dvojité štěstí, alespoň tak to vnímají někteří obyvatelé Pramenů. Svému hnutí Naše Prameny plně důvěřují.

osoba:
Jsou to naši lidi, tak tenhle jo, ale ty, co tady byli před tím, ty se ani nepřišli představit, tak přece nejsme tak padlí na hlavu, abysme tady volili někoho koho nikdy nevidím.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ:
K tomu, aby mohlo být zvolené zastupitelstvo, stačilo 5 hlasů. Odvolit přišla také kandidující Lenka Cholínská. Jak říká, sestavit kandidátku, byla otázka týdne.

Lenka CHOLÍNSKÁ, kandidátka:
Situace už v Pramenech byla neudržitelná a není jiná šance, než zvolit zastupitelstvo a hledat cesty, jak se dostat z dluhů.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ:
Pomoc kvůli dluhům obci nabídlo jak ministerstvo vnitra a financí, tak také Karlovarský kraj. Volební místnost se uzavře dnes ve 22 hodin. Pro Radiožurnál Andrea Štromajetová, Prameny na Chebsku.

Sýrie zažívá jeden z nejkrvavějších dní za celé povstání

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Sýrie zažívá jeden z nejkrvavějších dní za celé povstání. Informace o počtu mrtvých se různí. Podle agentury Reuters dnes v zemi zemřelo přes 100 lidí. Server BBC uvádí 133 obětí. Vládní síly už od pátku ostřelují město Latamá v provincii Hamá. Přitom ultimatum pro ukončení násilností nastolené Mezinárodním společenstvím má vypršet už 10. dubna. Kvůli pokračujícímu násilí prchají denně stovky syrských civilistů do sousedního Turecka.

Záchranné týmy zasahují na pákinstánskoindickém pomezí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Záchranné týmy zasahují na pákinstánskoindickém pomezí. Lavina tam dnes ráno zavalila přes 100 vojáků a dalších zaměstnanců armádní základny. Dosavadní pátrání zatím nenasvědčuje tomu, že by někdo nehodu přežil. Podle informací pákistánské televize je lavina hluboká až 27 metrů. Zavalená základna se nachází poblíž ledovce Sajčen, který leží ve výšce až 6 tisíc metrů nad mořem.

Pachatel maďarského masakru se přiznal k vraždě příbuzných

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Mladý muž zadržený v souvislosti s masakrem v maďarské obci Kulč se přiznal k vraždě členů své rodiny. 24letý pachatel včera mačetou zabil 4 své příbuzné a další 3 vážně poranil. Maďarská policie dnes zveřejnila zprávu z vyšetřování případu.

Gregor Martin PAPUCSEK:
Z policejní zprávy vyšlo najevo, že 24letý mladík svého bratra zabil už ve středu, prarodiče ve čtvrtek. Otce si nechal na pátek a v tento den chtěl zabít také matku a sestru, které mu chtěly ve vraždě otce zabránit. Ke svému činu se přiznal, ale nelitoval ho. Svou rodinu považoval za smrtelné nepřátele. S každým členem chtěl skoncovat v jiné místnosti domu. Plánoval i vraždění pomocí elektřiny. Matku, sestru a jejího přítele těžce zranil. Dnes se jejich stav stabilizoval. Všichni mají na těle, zejména na rukou, řezné a bodné rány. Pachatele zatím neposlali na nucenou psychiatrickou léčbu. Z Budapešti pro Radiožurnál Gregor Martin Papucsek.

Nebezpečná skládka v Pozďátkách na Třebíčsku definitivně zmizela

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nebezpečná skládka v Pozďátkách na Třebíčsku definitivně zmizela. Její likvidace stála více než půl miliardy korun. Šlo největší ekologickou zátěž v kraji Vysočina. Místo bylo doslova prosáklé jedy do hloubky několika metrů a ekologové Pozďátky přirovnávali k jakémusi vředu na jinak vcelku nedotčené přírodě Vysočiny. Obyvatelé Pozďátek jsou nesmírně rádi, že toto všechno už mají za sebou. Potvrdila Radiožurnálu Lenka Matoušková.

Lenka MATOUŠKOVÁ:
My jsme se tam byli podívat, několikrát. My jsme rádi, že tam bude les a louka, že tam nebude nic jinýho. Nejhorší byla, protože, že jo, to byl nebezpečnej odpad, tak všichni z toho měli strach.

Romana Smetanu stále hledá policie

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Bývalého řidiče Olomouckého dopravního podniku Romana Smetanu stále hledá policie. 30letý muž, který před volbami v roce 2010 přimaloval politikům na předvolební reklamy tykadla, měl 26. března nastoupit do vězení.

redaktorka:
Podle vrchního komisaře služby kriminální policie a vyšetřování Olomouckého krajského ředitelství Františka Kobylíka, žádné podrobnosti policie nesděluje. Roman Smetana s necítí vinen. Už dříve nevyloučil, že se i nadále bude trestu vyhýbat.

Roman SMETANA, odsouzený:
Skrývat možná ano, bránit jako fyzicky, že bych na ně nějak útočil a podobně, to ne. Já ten můj protest do teď byl velice nenásilný, jemný a u tohoto i zůstanu.

redaktorka:
30 podnětů k prošetření jeho případu už řeší ministerstvo spravedlnosti.

Velikonoční svátky jsou letos ve znamení nízkých teplot i sněhových přeháněk

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Velikonoční svátky jsou letos ve znamení nízkých teplot i sněhových přeháněk. V noci se navíc výrazně ochladí. Meteorolog Miloš Dvořák proto varuje, že na silnicích to může klouzat.

Miloš DVOŘÁK, meteorolog:
Počasí u nás bude ovlivňovat severní, velmi studené proudění. No a upozornění: v sobotu večer a během noci na neděli se místy bude tvořit náledí.

Návrat zimy udělal radost lyžařům

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A návrat zimy udělal radost lyžařům. Ti mohou v těchto dnech vyrazit do Jeseníků, Beskyd, Orlických hor i Krkonoš, kde jsou lanovky stále v provozu. Situaci shrnuje Zdeněk Spilka z MísečekMedvědíně.

Zdeněk SPILKA, MísečkyMedvědín:
Od tisíce metrů nahoru je mlha, fouká sice mírnej vítr, ale do toho sněží. V noci to trochu zmrzlo, všechna zařízení jsou v provozu. Je kolem minus 3 stupňů, takže ty svahy jsou pevný a na lyžování výborný.

Dnes je Bílá sobota

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Je Bílá sobota. Křesťané se až do večera postí a na večerní slavnostní mši pak oslaví Ježíšovo vzkříšení. Teprve poté je podle lidové tradice čas na sváteční tabuli. Začínají hlavní velikonoční svátky hody. Etnografka Jiřina Langhamerová vysvětluje, odkud má Bílá sobota svůj název.

Jiřina LANGHAMEROVÁ, etnografka:
Protože ještě v raném křesťanství se právě na tento významný den, kdy v noci potom vstane Kristus z mrtvých, přijímali do církve noví, tedy křtěnci a symbolizovala teda tu čistotu nejen voda, kterou byli poléváni a nebo kropeni, ale také bílé roucho, které na sebe dostávali. Čili od toho se táhne ten název Bílá sobota.

autor: jut
Spustit audio