Zprávy o šesté 8. dubna 2012

8. duben 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Papež Benedikt XVI. Požehnal Městu a světu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Papež Benedikt XVI. požehnal Městu a světu. Projev na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu už tradičně využil i k tomu, aby zmínil konflikty ve světě. Letos se zaměřil hlavně na oblast Blízkého východu a Východní Afriky.

/ Ukázka /

Vědunka LUNARDI:
Takto papež popřál k velikonocům českým a slovenským věřícím, v tradičním poselství Benedikt XVI. připomněl ty nejbolestnější situace na světě. Vyzval k dialogu a usmíření v Sýrii, ke smíru v oblasti Afrického rohu, prosil Boha, aby dal sílu odpouštět. Obyvatelům oblasti Velkých jezer, Súdánu a Jižního Súdánu a aby dal mír a stabilitu obyvatelstvu Mali. Modlil se také za Nigérii, kde vybuchla a zabíjela bomba v blízkosti křesťanského kostela. Z Říma pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

Cesta k příměří v Sýrii se komplikuje

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Cesta k příměří v Sýrii se komplikuje, syrská vláda požaduje ještě před stažením svých jednotek písemné záruky, že bojovat přestanou také rebelové. Už v polovině příštího týdne by přitom podle mezinárodního plánu měly boje ustat.

Břetislav TUREČEK:
Plán předpokládá, že se armáda nejprve stáhne z obydlených oblastí a teprve poté zastaví útoky rebelové. Damašek teď ale vznesl požadavek, aby opozice předem písemně potvrdila, že zastaví násilnosti a že je připravena složit zbraně. Šéf rebelů ze Svobodné syrské armády Rijád As'ad to odmítl. Prohlásil, že opozice syrský režim neuznává a právě proto mu prý nebude poskytovat žádné záruky. Mezitím pokračují prudké boje, ve kterých umírají i desítky civilistů. Mezinárodní emisar Kofi Annan prohlásil, že je šokovaný rostoucím násilím a zvěrstvy. Jak řekl, dochází k nim navzdory zárukám, které mu poskytli syrští představitelé. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Německý spisovatel Günter Grass má zakázaný vstup do Izraele

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Německý spisovatel Günter Grass má zakázaný vstup do Izraele. Tamní vláda zařadila nositele Nobelovy ceny za literaturu na seznam nežádoucích osob. Zareagovala tak na báseň, ve které německý spisovatel označil Izrael a jeho údajné jaderné zbraně za hrozbu pro světový mír.

Klára STEJSKALOVÁ:
Ve středu zveřejněná báseň s titulem Co musí být řečeno, ve které Grass píše o židovském státu jako o zemi tajně disponující nekontrolovatelným jaderným arzenálem, rozpoutala v Německu bouřlivou debatu a nositel Nobelovy ceny našel jen málo zastánců. 84letý spisovatel se později v rozhovoru pro televizi ARD snažil zmírnit dopad tím, že odsouzením Izraele neměl na mysli celý stát, ale současnou vládu Benjamina Netanjahua. Významný literární kritik Marcel ReichRanicki napsal o básni, že je ekelhaftovní a literárně bezcenná. Podle ministra zahraničí Guida Westerwelleho stavět Izrael a Írán na stejný morální stupeň není duchaplné, ale absurdní. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Severní Korea finišuje s přípravami na odpálení rakety

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Severní Korea finišuje s přípravami na odpálení rakety, která na oběžnou dráhu má vynést satelit. Obecně ale panují obavy, že jde o zastírací manévr. KLDR prý navíc chystá další jaderný test, potvrzují to i satelitní snímky. Ty ukazují obrovské haldy písku a zeminy před ústím podzemního tunelu v lokalitě Pungkje.

Lubica BERGMANOVÁ:
Pchjongjang letos v únoru souhlasil s tím, že výměnou za potravinovou pomoc nebude obohacovat uran a bude dodržovat moratorium na jaderné testy a raketové zkoušky. Teď ale jihokorejské tajné služby zaznamenaly zvýšený pohyb na severovýchodě země. Právě v této oblasti KLDR v letech 2006 a 2009 svůj nukleární arzenál vyzkoušela. Zprávy o dalším testu navíc přicházejí v už tak napjaté atmosféře. Severokorejci totiž plánují vypustit na oběžnou dráhu satelit a to při příležitosti stého výročí narození zakladatele země Kim Irsena. Svět to ale považuje za zástěrku pro test rakety dlouhého doletu. Lubica Bergmanová, Radiožurnál.

Ombudsman má výhrady k vyhošťování cizinců na pražském letišti

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Některá vyhoštění cizinců na pražském Ruzyňském letišti jsou nezákonná. S tímto tvrzením přišel veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský. Podle kanceláře ombudsmana při řízení o vyhoštění v řadě případů nepřekládají lidé zapsaní v seznamu znalců a tlumočníků. Někdy dokonce tlumočili i policisté, což je podle ombudsmana porušením zákona, policie si navíc ve většině řízení nevyžádala stanovisko ministerstva vnitra. Tento postup má přitom zabránit tomu, aby byl cizinec ve své zemi například mučen, Česko by tak totiž porušilo své mezinárodní závazky.

Vysokoškoláci spustili online přednášky manažerů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Odborníci z praxe se dostanou do přednáškových sálů všech vysokých škol. Studenti totiž chtějí zlepšit úroveň výuky a sami tak spustili online přednášky vysoce postavených manažerů.

Klára BÍLÁ:
Na téma ekonomická perspektiva České republiky přilákal k počítačům tisícovku studentů Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér ČNB.

Daniel NOVÁK, Česká studentská unie:
Máme i ze středeční přednášky zkušenosti, že tu sledovali studenti z Nového Zélandu, kteří nám i s dvanáctihodinovým přesunem dávali vědět, že ta akce byla skvělá.

Klára BÍLÁ:
Přibližuje zpětnou vazbu Daniel Novák z České studentské unie. Její projekt onlinedays.cz chválí i firmy, říká Petra Hájková ze společnosti Deloitte.

Petra HÁJKOVÁ, společnost Deloitte:
Už samotný ten projekt toho, že je to online vysílané, v případě toho, kdy studenti nemohou se podívat přímo v ten čas, takže si mohou tu přednášku stáhnout, tak to je pro nás strašně jakoby výjimečné.

Klára BÍLÁ:
Všechny odvysílané přednášky jsou v archivu na studentTV.cz. Klára Bílá, Radiožurnál.

Policie žádá o pomoc při pátrání po čtyřleté Nikoletě Kotlárové

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policie žádá o pomoc při pátrání po čtyřleté Nikoletě Kotlárové. Dívka, která pochází ze Slovenska měří asi 95 cm, je baculaté postavy a má černé vlasy. Na sobě má fialovou mikinu a černé tepláky, dívka bydlí z nařízení soudu v diagnostickém ústavu v Dobřichovicích, tam za ní dnes přišli na návštěvu její rodiče, kteří jí pak odvedli sebou. Vzhledem k tomu, že Nikoletě dřív neposkytovali potřebnou péči, vyhlásila policie pátrání. Oba rodiče jsou slovenské národnosti a tak je pravděpodobné, že dívku vezou na Slovensko. Veškeré informace o pohřešované volejte na linku 158, nebo sdělte na nejbližší policejní služebně.

autor: jut
Spustit audio