Zranění lyžaři nebo turisté ve východních Krkonoších budou teď čekat na sanitku výrazně kratší dobu

7. leden 2022 08:41

Lidé ve východní části Krkonoš se dočkají rychlejší pomoci záchranářů díky nové výjezdové základně v Temném Dole na Trutnovsku. Královéhradecký kraj zde vybudoval novou stanici spolu se školicím centrem, které bude sloužit všem složkám IZS. Přestavba nových objektů probíhala od jara 2020 a kraj za ně zaplatil přes 43 milionů korun.

Záchranná služba má k dispozici novou základnu v Krkonoších. V Temném Dole nedaleko Horního Maršova bude sloužit jedna posádka záchranky v nepřetržitém provozu, pomoci má především při úrazech ve východních Krkonoších. Stanice je na provoz připravena - včetně bezproblémového spojení s okolním světem.

Čtěte také

Výjezdová základna v Temném Dole zkrátila dojezdy záchranářů do horských oblastí.

„Jirko, sedím v Temném Dole a zkoušíme pro Český rozhlas spojení na operační středisko pomocí mobilního telefonu. Jak mne slyšíš?“ „Úplně výborně. „Já taky slyším skvěle. Tak děkuji moc za zkoušku a přeji hezký den, mluvčí krajské záchranky Ivo Novák dokumentuje, že se záchranáři z Temného Dolu dovolají - a to přesto, že můj mobilní signál je tady na naprosté nule.

Právě o riziku komunikačních problémů se v minulých týdnech hodně mluvilo, ovšem zbytečně.

„Pokud pojedete jako turista přes Temný Důl, tak se mobilním telefonem odsud nedovoláte. Ale to není nic, co by mělo bezprostředně nějakým způsobem týkat naší práce, vysvětluje Ivo Novák.

Čtěte také

Linka 155, přes kterou se na záchranku dovoláte, má navíc centrálu v Hradci Králové a i kdybyste volali přímo ode dveří nové stanice, hovor přijme a přepojí operátor právě v Hradci.

Záchranáři v Temném Dole jsou na tom po stránce spojení se světem úplně stejně jako jakákoli další stanice, říká Ivo Novák. „Veškeré technologie, které tady máme nainstalovány, umožňují spojení operačního střediska s výjezdovou skupinou, umožňují telefonování, ať už pevnou nebo mobilní linkou, a umožní příjem mobilních dat.

V Temném Dole začala fungovat nepřetržitá služba záchranářů, je to sedmnáctá taková základna v Královéhradeckém kraji. Zatím nejblíž to měla na hory záchranka z Trutnova. To, že se s novou základnou významně zkrátí dojezdové časy, vítá třeba i Horská služba.

Čtěte také

Hodně to pomůže, říká Jakub Novák právě z Horské služby v Peci pod Sněžkou. „Pro nás to je určitě lepší, protože máme zdravotnickou složku hned za rohem. Což je pro ně dojezd do Pece zhruba pět minut. A dojezdovost na Pomezní Boudy se zkrátí v podstatě na třetinu. Z Trutnova do Pece je to tak 25 minut, a to musí být čistá vozovka, aby se to stihlo. A na Pomezky je to ještě dalších 10 až 15 minut.

Podle odhadů Horské služby je zhruba patnáct až dvacet procent zásahů horských záchranářů spojených s výjezdy záchranky, teď tedy budou třeba zranění lyžaři čekat na příjezd sanitky kratší dobu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související