Ztráta dokladů

2. září 2004
Vaše téma

Přijít o doklady je jeden z největších problémů všedního života. Ztráta je velice nepříjemná, ale když vám doklady někdo ukradne, tak to už může být velký malér. S vaším občanským průkazem se dají, jak víte, dělat věci nezákonné a vy se tedy musíte umět bránit. Jak? To si řekneme v závěrečném dílu Vašeho tématu pro jistotu ještě jednou s redaktorkou Evou Hůlkovou.

Eva Hůlková: Při ztrátě nebo odcizení občanského průkazu je každý občan povinen zajít v co nejkratší době tento tristní fakt nahlásit. A to na obec s rozšířenou působností, takzvanou trojku. Nejlépe tam, kde má hlášen trvalý obyt. A teď pozor. Zaměřme se speciálně na doklady ukradené. S Marií Masaříkovou z tiskového odboru Ministerstva vnitra.

Marie Masaříková: V okamžiku, kdy nám někdo ukradne občanský průkaz, tak je velice důležité oznámit to na policii. V místě, kde to teda oznámí, ať už je to na té obci nebo na policii, tak dostane potvrzení o občanském průkazu. To potvrzení má sice platnost 2 měsíce, ale ze zákona je občan povinen, aby do deseti dnů od nahlášení požádal o nový občanský průkaz.

Eva Hůlková: Takže posluchač, který v průběhu dne telefonoval, že nahlásil krádež občanky na služebně policie, ale tam mu odmítli vydat jakýkoliv náhradní dokument, byl v právu. V případě krádeže policie nemůže odkazovat občany na obce s rozšířenou působností. A ještě k dotazům. Pán, který ztratil občanku a nemá ani rodný list či jiné doklady, má opravdu problém. Nejlépe, jak jsem zjistila, je poradit se na matrice. Když nahlásíte ztrátu občanky nebo třeba pasu, můžete se podívat na webové stránky Ministerstva vnitra. Tam je databáze neplatných průkazů, která se aktualizuje každé ráno v sedm hodin. Je to další z bariér proti zneužití vašeho ukradeného průkazu. Ovšem tato databáze není určena pro rozhodování soudu. Má pouze orientační charakter pro firmy, banky a podobně. A ještě ukradený nebo ztracený řidičský průkaz, to je třeba nahlásit v místě bydliště na registru řidičů. Pro nový se musíte vypravit s platným občanským průkazem nebo cestovním pasem. Co vás čeká, teď vysvětlí ředitel Odboru dopravně správních agend Pražského magistrátu, Josef Michalík.

Josef Michalík: Potom předloží vyplněnou žádost a jednu fotografii. Fotografie je stejná jako byla dřív, to znamená 3,5 x 4,5 centimetru. Pracovnice, která u okénka vyřizuje tuto záležitost, prověří, zda ty údaje jsou všechny správné a potom žadateli ve lhůtě asi 20 dnů tak, jak to nařizuje zákon, bude vydán nový řidičský průkaz.

Eva Hůlková: Jenže co, když potřebujete urgentně třeba v souvislosti s profesí jezdit hned? Řešení naštěstí existuje.

Josef Michalík: Samozřejmě v době, kdy nemá řidičský průkaz, došlo k odcizení nebo ke ztrátě, dostane náhradní doklad, ale ten opravňuje k řízení jen v naší republice. To znamená, může na něj jezdit třicet dnů a po třiceti dnech už by ten řidičský průkaz měl mít originál.

Eva Hůlková: Taky vás může postihnout vrcholně nepříjemná komplikace a to, že přijdete o pas v zahraničí. Buď ho ztratíte nebo vám ho někdo ukradne. I tady je to hra o čas. Co nejdříve musíte zajít na zastupitelský úřad, zažádat o náhradní doklad. A co hlavně zdůrazňuje Vít Kolář, mluvčí Ministerstva zahraničí, nemáte zkoušet, co náhradní doklad takzvaně unese, co všechno se s ním dá podniknout, neboť slouží především k tomu, abyste se bezúhonně dostali domů.

Vít Kolář: Ten doklad splňuje všechny parametry toho, aby identifikoval člověka, který o svůj řádný doklad přišel, ale co se vám všechno může přihodit, to se nedá tady od stolu říct. Může nastat situace, že vám někdo může dělat problémy i s náhradním dokladem. Já si tady nemůžu ani vymyslet všechno, co všechno se může stát při běžném kontaktu s policií například někde v Jižní Americe. Na to mi fantazie nestačí. A musíme si také uvědomit to, že ten náhradní doklad přece jenom by měl sloužit k tomu, aby se člověk bez potíží a rychle vrátil domů, ne aby s ním dlouhou dobu cestoval po cizích zemích.

Eva Hůlková: Každopádně ztráta dokladů nebo jejich odcizení je situace, ze které může vzejít obrovské množství netušených komplikací. Když k tomu dojde, je zbytečné ztrácet čas hořekováním. Zachovejte chladnou hlavu a jděte na úřad nebo na policii, však jsou tu pro vás.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu