Ztráta hlasu nemusí být napořád. Díky hlasové protéze mohou pacienti s nádorem hrtanu opět mluvit

17. duben 2021

Až 50 pacientů s nádory hrtanu ročně odoperují lékaři Kliniky ORL v pražské Fakultní nemocnici Motol. Po zákroku pacienti přicházejí o hlas, a aby mohli komunikovat s okolním světem i po operaci, vytvoří jim lékaři mezi průdušnicí a jícnem otvor, do kterého vloží malý, jednostranný ventil. Zjednodušeně se mu říká hlasová protéza. Díky ní mohou pacienti znovu mluvit.

Pan Lukeš přišel kvůli nádoru o celý hrtan. Teď má místo něj otvor na dýchání. Když si ho  zakryje prstem, dokáže mluvit. „Největší problém nastane ve chvíli, když se hlasová protéza začne opotřebovávat,“ říká.

Hlasová protéza je zjednodušený název pro malý silikonový „tunýlek“ umístěný mezi jícnem a průdušnici. „Je vsazená v průdušnici. Uprostřed je dutina a na straně směrem do jícnu je malá chlopeň,“ ukazuje na obrazovce doktor Michal Zábrodský, zatímco se tenkou hadičkou s kamerou, takzvaným endoskopem, přes nos, ústa a jícen pacienta dívá na samotnou protézu.

„Umožňuje jen  průchod vzduchu z průdušnice do polykacích cest a zabraňuje průniku stravy z polykacích cest zpět do průdušnice a plic. Hlas nevzniká přímo v ní, ten vzniká rozvibrováním stěn v přechodu mezi hltanem a jícnem,“ upřesňuje.

Pan Lukeš přišel kvůli nádoru o celý hrtan

Mluvit svým vlastním hlasem

Jednou za čtvrt roku panu Lukešovi opotřebovaný tunýlek ambulantně vymění. Díky tomu nemá žádný problém se domluvit. Moderní technologie mu dnes navíc umožňují promlouvat i jeho původním hlasem, což se panu Lukešovi, profesí psychologovi, hodí. 

Tomuto dalšímu vynálezu se říká hlasová syntéza. Jde o textový editor, do nějž pan Lukeš napíše, co chce, a přístroj to pak jeho vlastním hlasem řekne za něj. Ještě před operací totiž pan Lukeš strávil hodiny před mikrofonem, jeho hlas dopředu nahráli a teď jím může nechat přeříkávat klidně celé knihy.

Hlasová syntéza je technologie, kterou pacienti dokážou použít, pokud se dopředu připraví

„Už ani nevnímám, že to neříkám já, zejména proto, že jsem zvyklý mluvit přes hlasovou protézu. Zní to, jako když jsem trochu nastydlý. Člověk si zvykne na všechno a dívá se na to hlavně s údivem, že je to technicky možné,“ přiznává.

Budoucnost syntézy hlasu

„Myšlenka vytvořit hlas, který by odpovídal hlasu jedinečného pacienta, je stará několik let,“ popisuje lékař Michal Zábrodský. „Na projektu jsme spolupracovali se Západočeskou univerzitou v Plzni, kde tým informačních technologů dokázal dát dohromady systém na syntézu hlasu.“

A co na technologii říkají samotní pacienti? „Hlasová syntéza je technologie, kterou dokážou použít, pokud se dopředu připraví – hodí se třeba pro přednášení nebo komunikaci na úřadech. Není to pro ně ale něco, co by bylo použitelné v každé situaci. V situacích, kdy potkají někoho na chodbě, používají spíš hlasovou protézu,“ upozorňuje lékař.

Čtěte také

Jak dodává, hlasovou syntézu mohou začít pacienti využívat hned po operaci, a je tak pro ně příjemným pojítkem s dřívějším světem. „Jde pro ně i o naději do budoucna – že svět není ztracený, že budou moct nadále komunikovat se svými blízkými a všechno si vyřídit.“

Technologie se navíc vyvíjejí, a to i v hlasových technologiích. „Nejvíc science fiction projektem by do budoucna mohla být implementace hlasu do biologické neuroprotézy, napojené na centrální nervový systém. Hlas by tak vznikal přímo v mozku. To je ale zatím pouze vize.“

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související