Ztráta zabolí násobně více než potěší podobně velký zisk, říká behaviorální ekonom Jakub Steiner

23. červen 2022
Finančák

Podle čeho se člověk rozhoduje v oblasti financí? Chováme se vždy racionálně? Je možné, že se člověk jako úspěšný už rodí, nebo naše předpoklady k úspěšnému a dobře finančně zajištěnému životu vytváří rodina a okolí, ve kterém žijeme? A jaké poznatky z behaviorální ekonomie můžeme aplikovat na praktický život?

Do nového Finanáčáku si Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec pozvali behaviorálního ekonoma Jakuba Steinera, který mimo jiné působil na Northwestern University a University of Edinburgh. „Lidé rádi žijí v iluzi, že se chovají racionálně, ale někdy je rozumnější si připustit, že světu rozumíme méně, než si myslíme. Přechytračit trh je téměř nemožné,“ říká o našem chování v otázce financí odborník.

Dodává, že například jeho kolegové, ekonomové z akademického světa, raději investují napříč trhem do akciových indexů: „Nezískávají sice mimořádné výsledky, ale tím, že investují do různých košíků, jsou chráněni, když některé z nich nevykvetou.“

Jakub Steiner

Velké ztráty lidi podle Steinera špatně nesou. „Ztráta bolí násobně více, než je těší podobný zisk. Krátkodobé investování do akcií může být pro běžného člověka strašidelné, protože jejich hodnoty lítají velmi dynamicky nahoru a dolů.“ Proto je podle něj lepší, aby lidé investovali raději dlouhodobě, na deset, dvacet či třicet let, a během této doby se v investicích příliš nešťourali, netrápili se výkyvy a na investici se dívali z dlouhodobé perspektivy.

Kromě investic Ivu s Richardem zajímalo také na to, zda-li se člověk s předpoklady být úspěšným a dobře zajištěným rodí, nebo je to dáno výchovou, rodinou a okolím. Steiner v této souvislosti zmiňuje americký výzkum, který ukázal na to, že děti, které se umí lépe ovládat, mají větší šanci mít v budoucnosti dobrý plat, nepropadnout se do dluhů a dosáhnout lepšího vzdělání.

Schopnost ovládat se však podle odborníka vychází právě z prostředí, ve kterém člověk vyrůstá: „Lidem, kteří žijí v chudobě, starostech a stresu, se nedostává mentální kapacity, aby se dostatečně ovládali. Je lehčí být trpělivý, když je člověk dobře nakrmený a neřeší, jestli zaplatí hypotéku.”

Poslechněte si kompletní Finančák na téma behaviorální ekonomie s Ivou Hadj Moussou, Richardem Vrdlovcem a ekonomem Jakubem Steinerem.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.