Zuzana Burešová vzpomíná...

12. prosinec 2008

Když jsme v listopadu připravovali rozhlasový přenos z Litoměřic, netušila jsem, jaké setkání mě čeká.

S kolegou Mirkem Zimmerem jsme přemýšleli, koho pozvat do rubriky Rozhlas u plotny. Napadl ho mladý šéfkuchař z hotelu Roosvelt - Jaroslav Černý. Hned jsme mu zatelefonovali a už za hodinu se spolu sešli. Řeč příjemně plynula, až jsme se dostali k tomu, jakou soutěžní otázku posluchačům zadáme. Navrhla jsem, že bychom vítězi mohli nabídnout jako výhru večeři pro dvě osoby právě v hotelu Roosvelt. Jaroslav říkal, že se musí poradit s majitelem hotelu, že tohle není jeho podnik. Svoji restauraci, kterou vlastní s rodiči, má v Budyni nad Ohří.

Protože kousek k Budyni jezdíme na chalupu, hned jsem si vybavila, kde ten podnik je. Jen tak mimoděk jsem řekla, že jsme v té restauraci měli v září smuteční hostinu po pohřbu našeho pětadevadesátiletého strýce. Sešla se tam celá naše velmi rozvětvená rodina. Jaroslav hned řekl, že tam byla i jeho rodina, protože strýc byl i jejich příbuzný. Zarazila jsem se a zeptala se, odkud Jaroslav vlastně pochází.

Když vyslovil název vesničky pár kilometrů od Budyně, překvapilo mě to. Odtud totiž pocházela i moje prababička a jmenovala se úplně stejně, tedy Černá. Dívali jsme se na sebe a došlo nám, že jsme vlastně příbuzní, jenom nevíme, jak to klubko vztahů rozmotat. Možná se to podaří na jaře, kdy se s rodiči chceme zastavit u Černých v restauraci. Bude určitě o čem povídat.

autor: zbu
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.