Zvládli byste život na vozíku? Zkusili si to studenti a zaměstnanci lékařské fakulty

25. listopad 2022 20:30, aktualizováno

Jak snadné, nebo těžké je pohybovat se v nové budově Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni na invalidním vozíku? To si v rámci akce Den na vozíku, kterou uspořádalo Centrum Paraple, vyzkoušeli na vlastní kůži studenti a zaměstnanci školy.

To, co se mnohým z nás může zdát samozřejmé, může pro hendikepované lidi znamenat nepřekonatelný problém. Třeba nedosáhnou na zvonky nebo neprojedou mezi regály. „Naším cílem je poukázat začlenění znevýhodněných osob. I člověk na vozíku má nárok na plnohodnotné vzdělání a my si přejeme, aby měl všechny možnosti,“ uvedla Lenka Křenková z Centra Paraple, která v rámci Dne na vozíku budovu školy v Plzni na Lochotíně navštívila.

Studenti i zaměstnanci si vyzkoušeli výtah, otevírání dveří i jízdu po chodbách. V testu dostupnosti dopadla školní budova dobře. „Máme všude bezbariérové vstupy, dostatek výtahů, z parkoviště je instalovaná rampa až na úroveň hlavního vchodu a recepce,“ popsala tisková mluvčí plzeňské lékařské fakulty Barbora Černíková. V posluchárnách najdeme místa vyhrazená pro vozíčkáře a uzpůsobena je i knihovna – výpůjční pulty jsou sníženy, aby se k nim dalo zajet, a mezi regály je takový prostor, aby se mezi ně vešel vozík.

I v moderní bezbariérové budově ale člověk narazí na určité překážky, které mu otevřou oči. „Má první zkušenost s jízdou na vozíku mi ukázala, s čím se musí lidé s hendikepem potýkat. Nedosáhla jsem třeba na detektory, prostřednictvím kterých se otevírají dveře, samotné dveře byly těžké… Narazila jsem na řadu nečekaných bariér. Je skvělé, že se u nás tento test provedl, díky němu vidíme, co můžeme třeba ještě vylepšit,“ uvedla proděkanka pro sociální záležitosti studentů Jitka Kuncová.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio