Zvýšená policejní ochrana ambasád není laikovi zřejmá. Mnohde hlídkovali policisté i dosud

Po výbuchu, který zabil palestinského velvyslance, měli policisté zpřísnit ostrahu ostatních hlídaných ambasád. Ve vysílání Českého rozhlasu to na Nový rok večer řekl policejní prezident Martin Červíček a dodal, že opatření jsou v návaznosti na takovouto událost standardní. Nakonec ale na první pohled nijak zásadní nejsou - a to ani u té nejpřísněji střežené ambasády - americké.

Všechna auta, která včera kolem americké ambasády projížděla, musela na pokyn policistů zastavit.

Řidič modrého kombíku vystoupil a přistoupili k němu dva policisté. Jeden z nich zrcátkem obhlížel spodek auta a řidič musel ke kontrole otevřít i prostor motoru a kufru.

Situace před izraelským velvyslanectvím je na první pohled stejná, jakou jí mohou kolemjdoucí pozorovat již několik let. Situaci tam monitorují dva čeští policisté.

Policie ale nehlídá jen americkou či izraelskou ambasádu. Už více než rok stojí policejní auto mezi vilami v Českomalínské ulici v pražských Dejvicích. Připravena je i mobilní zábrana. Sídlí zde totiž ambasáda Sýrie.

Ambasády o policejní ochranu žádají přes Český diplomatický servis. Zda jim ale bude přidělena policejní hlídka, rozhoduje až vedení policie, které pak i realizaci ostrahy platí.

„Veškeré náklady na zajištění této ochrany jdou na základě příslušných mezinárodních smluv vždy na vrub hostitelského státu, v našem případě tedy Policie České republiky,“ vysvětluje policejní mluvčí Ivana Ježková.

autoři: psp , Marína Dvořáková
Spustit audio