Zvyšte nám daně, vyzývá stovka světových miliardářů. Pár procent navíc prý zbaví miliardy lidí chudoby

„Kolegové miliardáři…“ Tak začíná otevřený dopis adresovaný účastníkům virtuálního Světového ekonomického fóra v Davosu. Iniciativa s názvem Vlastenečtí milionáři v dopise vyzývá k okamžitému zvýšení daní pro ty nejbohatší. Chtějí tak pomoci s bojem proti důsledkům pandemie covidu-19. Pod výzvu se podepsalo více než 100 lidí, například dědička Walta Disneyho.

Daňový systém není spravedlivý, protože ultra boháče nenutí odvádět na daních adekvátní podíl z majetku, tvrdí autoři dopisu. V těžkých časech pandemie chudí chudnou a bohatí bohatnou a sociální propast se tak nebezpečně prohlubuje.

Konec chudoby pro čtvrtinu populace?

Majetek 10 nejbohatších lidí světa se podle charitativní organizace Oxfam za poslední dva roky zvýšil v přepočtu na 32 bilionů korun. A obyčejní lidé čím dále méně důvěřují tvůrcům tohoto nespravedlivého daňového systému, tedy elitám.

Čtěte také

Vlastenečtí milionáři, jak si říkají signatáři dopisu, si to podle svých slov uvědomují a chtějí podmínky alespoň trochu narovnat. Spočítali proto, jaký efekt by mohlo navrhované vyšší zdanění bohatých mít. Progresivní daň od 2 do 5 % podle výše majetku by podle nich přinesla v přepočtu více než 54 bilionů korun. Tolik peněz by prý pomohlo z chudoby více než dvěma miliardám lidí.

Od začátku pandemie zavedli nový systém majetkové daně právě s ohledem na omezení nerovnosti ve společnosti zatím pouze Kolumbie a Argentina.

„Milionáři lidstvu“

Za iniciativou stojí Britka Gemma McGoughová, která od 16 let podnikala v oboru bezdrátových technologií a jmění získala prodejem své firmy. O vyšší daně pro bohaté kupodivu usilovali někteří milionáři včetně McGoughové už dříve. Třeba loni to byla iniciativa s názvem Milionáři lidstvu.

Signatáři podobných otevřených dopisů zdůrazňují, že ve většině zemí nemusí bohatí platit roční daň z majetku typu nemovitosti, akcie nebo umělecká díla. Za tento majetek platí daň, jen když ho prodají.

„Na soukromém fóru řešení nerovnosti ve světě nenajdete. Sami jste součástí problému,“ apelují na účastníky Světového ekonomického fóra autoři dopisu. Mluvčí fóra v reakci na výzvu uvedl, že spravedlivý podíl na daních je jeden ze základních principů, na němž je fórum postaveno.

autoři: Helena Berková , and
Spustit audio