13 sálů a 150 děl. Výstava na zámku v Kostelci nad Orlicí je má největší, usmívá se Jadran Šetlík

15. prosinec 2023

Výstavu našeho předního fotografa a portrétisty Jadrana Šetlíka najdete v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí v Galerii Kinský. Unikátní snímky můžete spatřit až do konce května 2024. Expozice je takovým průřezem životního díla a tvorbou umělce, který byl hostem Jany Kudyvejsové v rozhlasové kavárně v Hradci Králové.

Jadran Šetlík hostem Jany Kudyvejsové v rozhlasové kavárně

Vaše velká expozice na zámku v Kostelci nad Orlicí je tak úspěšná, že bylo dokonce prodloužena až do května roku 2024. Je to snad vaše dosud největší výstava.
Ano, přiznám se, že přestože jsem už vystavoval už v nejrůznějších síních, galeriích a zámcích, ať už to byla velká moskevská Manéž nebo petrohradská Ermitáž či v Los Angeles v Queen Mary na Long Beach nebo celý vršek hradu Špilberk v Brně, tak musím říct, že Nový zámek v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku získal prim.

Když jsme výstavu instalovali, celou tu kolekci, která obsahuje různá témata, tak mi najednou ještě zhruba tři další sály chyběly.
Jadran Šetlík, umělecký fotograf

Protože tam je skutečně k dispozici 13 obrovských sálů a v nich je vystaveno 150 mých děl. A to se mi ještě nikde jinde nepodařilo.

Čtěte také

Šlo tedy lehce takový obrovský prostor zaplnit?
To bylo takové úsměvné. Já jsem původně přišel za Františkem Kinským s tím, že bych rád o jeho portrét rozšířil moji stávající galerii významných osobností české aristokracie. Pak jsme se rozpovídali a František mi nakonec říká, nechceš si tady na zámku udělat výstavu? Tak jsem odpověděl, že ano, s radostí.

V tu dobu tam vystavovalo celkem 8 autorů. Tak jsem si všechny ty prostory prošel a říkal jsem, rády je všechny zaplním a lehce. A pravda je, že když jsme pak výstavu instalovali s mým synem Adrianem, celou tu kolekci, která obsahuje různá témata, tak mi najednou ještě zhruba tři další sály dokonce chyběly.

A Františka Kinského už jste tedy vyfotografoval?
Zatím bohužel ještě ne, měli jsme oba hrozné fofry, ale musím říct, že už se k tomu konečně schyluje.

Celý rozhovor Jany Kudyvejsové s uměleckým fotografem Jadranem Šetlíkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio