13. září 2011

13. září 2011

Noční optika: Strojek z půdy

Mozaiku bude doprovázet kapela Noční optika, instrumentální kvintet, který na české scéně působí již téměř deset let. Letos v červnu vydali své druhé album s poetickým názvem Strojek z půdy a podobně jako u jejich debutového CD Herbarium i zde nacházíme výhradně autorské skladby. Ty pochází od ústřední dvojice Jakuba Dvořáčka a Miroslava Noska, kteří svoji hudbu charakterizují jako „periferii, předměstí jazzového mainstreamu, kam probleskují ozvuky pulsující horečky metropole i vanutí zešeřelých hladin lesních tůní.“ Hravost, vtip, ale místy i příjemná zádumčivost vytváří pestrobarevná vyprávění, která je radost poslouchat. Skladby vznikají často na základě mimohudebních inspirací, a to zejména literatury. Příkladem je následující ukázka, skladba Hlasy tygrů, jejímž autorem je Jakub Dvořáček.

02367952.jpeg

Hlasy tygrů (Jakub Dvořáček)

Kapela Noční optika, jejíž nové album Strojek z půdy tvoří hudební doprovod dnešní Mozaiky, vystoupí ve středu 21. září v pražském klubu Jazz Dock. Kvintet vznikl v roce 2001 na absolventském koncertu skladatele Jakuba Dvořáčka a od svého založení hraje stále ve stejném složení. Kromě Dvořáčka jej tvoří flétnista Štěpán Zbytovský, kytarista a skladatel Miroslav Nosek, violoncellista a baskytarista Jan Keller a bubeník Jan Linhart. Všichni členové byli nebo stále jsou nějak spojeni s pražskou Konzervatoří Jaroslava Ježka. Nejedná se však o ryzí jazzmany, někteří se pohybují i v oblasti vážné hudby: Jan Keller je členem České filharmonie a Jakub Dvořáček vystudoval skladbu na pražské HAMU. Právě tato žánrová otevřenost, mísící prvky jazzu, klasiky i popu je charakteristickým rysem Noční optiky. Poslechněme si nyní titulní skladbu z alba Strojek z půdy.

Strojek z půdy (Miroslav Nosek)

Noční let (Miroslav Nosek) tr. 7 6:00

Zkratka přes les (Miroslav Nosek)

Mozaiku jsme strávili s hudbou z alba Strojek z půdy, které v červnu letošního roku vydala kapela Noční optika. Ta vystoupí již 21. září v 19 hodin v pražském klubu Jazz Dock. Poslední hudební ukázka s názvem Předpověď počasí, je inspirována hudbou americké jazzrockové kapely Weather Report. Než tato skladba zazní, přečtěme si ještě krátkou citaci z bookletu alba, jako pozvánku na blížící se pražský koncert: „Sedlejme dvé uší, s důvěrou nastražme mysl a nechme se nést na vlnách tyrkysových písků. Kam? Kam až slech dovolí.“

Předpověď počasí (Miroslav Nosek)

Spustit audio