16. srpna 2011

16. srpen 2011

Roberto Somoza: Yellow

Hudební doprovod dnešní Mozaiky nás zavede do španělské Galicie. Odtud, konkrétně z města La Coruña, pochází saxofonista a skladatel Roberto Somoza, který v loňském roce vydal CD s názvem Yellow. „Je to devět krátkých příběhů, které přivádí posluchače na různá místa světa – New York, Kuba, Paříž, Sofia a další,“ říká autor o svém novém albu. Jeho skladby vynikají výraznými melodickými tématy, promyšlenými aranžemi a také nástrojovým obsazením, které vytváří neobvyklou barvu zvuku. Ke spolupráci byli přizváni: houslista Nicolay Velikov, hráč na Hammondky Sérgio Delgado, kontrabasista Alfonso Morán, bubeník Miguel Cabana a jako host klarinetista Xocas Meijide, kterého uslyšíme v první ukázce, skladbě Entre nubes.

Entre nubes (Roberto Somoza) Dnešní Mozaikou nás provází saxofonista Roberto Somoza a jeho hudba z nového alba Yellow. Roberto jako osmiletý začal studovat hru na klarinet, ale ve čtrnácti letech se jako samouk začal věnovat hře na saxofon a později měl možnost studovat u významných saxofonistů španělské scény. V současné době je profesorem na konzervatoři v La Coruni a předsedá Galicijské asociaci jazzových hudebníků AGAMA Jazz, která se věnuje propagaci španělského jazzu a organizuje hudební kurzy. Z jeho různorodých hudebních projektů zmiňme alespoň soubor Roberto Somoza Jazz Orquestra, který v květnu 2009 vydal znamenitě hodnocené album The Vanguard. Ačkoli vždy upřednostňoval tenor a soprán saxofon, touto nahrávkou prý Somoza vzdává hold alt saxofonu.Je také autorem všech aranží. CD Yellow je čtvrté sólové album v jeho kariéře. Poslechněme si z něj další ukázku, skladbu Swing Bird.

Swing Bird (Roberto Somoza)

Pluto & Friends (Roberto Somoza)

Simple blues (Roberto Somoza) Ithaca (Roberto Somoza)

S galicijským saxofonistou Robertem Somozou se dnes rozloučíme skladbou Yellow Panter, ve které se opět jako sólista představí Xocas Meijide na klarinet.

Yellow Panter (Roberto Somoza)

Spustit audio