2. srpna 2011

2. srpen 2011

Marcin Wasilewski Trio: Faithful

Anglické slovo „Faithful“ má mnoho významů: věrný, pravdivý, přesný, poctivý. Všechny tyto přívlastky charakterově vystihují polskou jazzovou formaci Marcin Wasilewski Trio, která si právě tento výraz zvolila za název svého posledního CD. Členové tria, pianista Marcin Wasilewski, kontrabasista Slawomir Kurkiewicz a bubeník Michal Miskiewicz, hrají ve stejném složení již od roku 1993 a za tuto dobu vydali několik alb, z nichž poslední tři vyšly u prestižního německého vydavatelství ECM. Faithful obsahuje pestrý repertoár – převzaté skladby (převážně jazzové standardy) doplňuje pět originálních kompozic pianisty Marcina Wasilewského. Jednou z nich je i následující ukázka, Night Train To You .

Night Train To You (Marcin Wasilewski)

„Nevím, zda jsme měli od začátku konkrétní cíl, možná jen spolu hrát, a to co nejlépe, jak to bude možné. Byla v tom intuice, že nám to spolu půjde,“ řekl v rozhovoru pro časopis Harmonie polský klavírista Marcin Wasilewski, jehož trio nás provází dnešní Mozaikou. S kontrabasistou Slawomirem Kurkiewiczem hraje od roku 1990, bubeník Michal Miskiewicz doplnil sestavu o tři roky později. Na polské scéně patří toto trio k nejvýraznějším jazzovým uskupením, oceňovaným doma i v zahraničí. Důležitou součástí jejich hudební dráhy byla spolupráce s polskou jazzovou legendou, trumpetistou Tomaszem Stańkem. Ten přivedl kapelu k hudbě stojící na jiných principech – abstraktnějších hudebních plochách a otevřenějším způsobu improvizace. Společně vydali několik úspěšných alb a vystoupili na prestižních jazzových festivalech v Evropě a v Americe. Poslechněme si nyní další ukázku, která nese stejný název jako náš odpolední pořad – tedy Mosaic.

Mosaic (Marcin Wasilewski)

Song For Swirek (Marcin Wasilewski)

Woke Up In The Desert (Marcin Wasilewski)

Poslední hudební ukázkou dnešní Mozaiky, kterou jsme trávili v hudební společnosti polského ansámblu Marcin Wasilewski Trio, bude titulní skladba jejich posledního alba Faithful. Jejím autorem je americký saxofonista Ornette Coleman.

Faithful (Ornette Coleman)

Spustit audio