22 karet Velké armády! Unikátní tarotové karty Kateřiny Krausové prolínají milníky let 1968 a 1989

26. listopad 2023 08:28

Věra Čáslavská, Karel Kryl, manželé Zátopkovi, Kamila Moučková, Ludvík Svoboda i Leonid Iljič Brežněv. Nové tarotové karty výtvarnice Kateřiny Krausové z Novopacka mají podtitul 22 karet Velké armády a prolínají rok 1968 s listopadem 1989. Jak vypadají, to uvidíte v Gernatově roubence v Nové Pace, která patří pod novopacké městské muzeum. 

Čtěte také

Výstava nových tarotových karet k roku 1968 od výtvarnice a učitelky Kateřiny Krausové z Novopacka bude v Gernatově roubence v Nové Pace k vidění do 22. prosince. Nad originálními vykládacími kartami se tam s autorkou sešla Vlaďka Wildová.

„V Janově dílně v Nymburce se narodily moje retro karty Tarot 1968. Ročník sice náročnější, ale má nám i po 55 letech co říci. A je symbolickým propojením i s rokem 1989. Je to speciálka pro milovníky historie. Ať se Vám líbí,“ přeje svérázná novopacká výtvarnice a profesorka Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické v Nové Pace.

Tarotové karty Kateřiny Krausové v novopacké roubence

Například na kartě Střídmost stojí pro toho, kdo si ji „vytáhne: Umí dokonale využít všeho, co dostala do vínku a neplýtvá tím. Stejně tak slova a noty písní Karla Kryla nemizí. Přelévají se od člověka k člověku a šíří se dál, protože dokonale vystihují nálady zrady, zklamání a zdánlivě rezignovaného českého postoje k okupaci.

A kdo reprezentuje kartu Ďábla?

Je to karta pokušení a sobectví, dává průchod nízkým pudům. Vládce Kremlu, Leonid Brežněv, používal na státy socialistického tábora krátké opratě. V noci na 21. srpna 1968 nás, na jeho rozkaz, obsadila vojska Varšavské smlouvy a díky této "bratrské pomoci" bylo 23 let po svobodě.

Čtěte také

Měsíc je smutnou kartou strachu, zoufalství a životních zkoušek. Z vody vylézají vodní živočichové jako symbol podvědomí. Tady je to místo raka raketa. A na Ruzyni každou minutu přistávají letadla 7. ruské vojenské letecké divize s břichy plnými samohybných děl, tanků a obrněných transportérů. Z měsíce to sleduje v sochařském ztvárnění Olbrama Zoubka statečný student Jan Palach.

Zábavný, poučný i nostalgický Tarot 1968 je netradičním zobrazením naší nedávné historie prostřednictvím prastarých symbolů tarotových karet. Prohlédnout si jej můžete do 22. prosince na výstavě v roubeném Gernatově domě v Nové Pace, který patří pod zdejší městské muzeum.

Kateřina Krausová a její Tarot 1968 na výstavě v novopacké roubence
Spustit audio

Související