23. srpna 2011

23. srpen 2011

Afonso Pais Trio: Fluxorama

Dnešní Mozaiku strávíme s hudbou portugalského kytaristy Afonsa Paise a jeho novým albem Fluxorama, které v loňském roce vyšlo u vydavatelství JACC Records. Po několika mezinárodních projektech a dvou úspěšných albech přichází tato výrazná osobnost portugalské jazzové scény s první nahrávkou svého tria, se kterým hraje již deset let. Spolu s Afonsem Paisem v něm hrají Albert Sanz na hammondky a R. J. Miller na bicí. Jméno Španěla Alberta Sanze může být českým posluchačům povědomé díky jeho spolupráci s kytaristou a skladatelem Davidem Dorůžkou, se kterým v roce 2009 natočil CD Wandering Song. „Album Fluxorama odráží můj respekt k odkazu světových kytaristů, zejména Jima Halla,“ říká Afons Pais. Najdeme zde převážně jazzové standardy, jako například skladbu Con Alma od Dizzy Gilespieho.

Con Alma (Dizzy Gilespie)

Odpolední Mozaikou nás provází trio portugalského kytaristy Afonsa Paise. Narodil se v roce 1979 v Lisabonu, nejprve se věnoval hře na klavír, ale později přešel ke kytaře. Vystudoval lisabonskou jazzovou školu Hot Clube de Portugal a v roce 1997 reprezentoval tuto instituci na mezinárodním sympóziu jazzových škol v italské Sieně. O rok později se stal prvním portugalským členem „European Jazz Youth Orchestra”, mezinárodního big bandu, se kterým procestoval celou Evropu. V osmnácti letech získal stipendium na prestižní Berklee College of Music v Bostonu, ale rozhodl se pro studium na hudební univerzitě v New Yorku. Po ukončení studií se vrátil do Portugalska, kde realizoval řadu mezinárodních projektů a hudebních workshopů. Za zmínku stojí zejména dvě originální uskupení Experimentália a Terranova, na kterých se podílelo několik významných osobností newyorské jazzové scény.

Demasiadamente Grande Aqui Para Ser Pequeno No Mundo (Alfonso Pais)

My One and Only Love (Guy Wood, Robert Mellin)

You'd Be So Nice to Come Home To (Cole Porter)

Soul Eyes (Mal Waldron)

S albem Fluxorama portugalského kytaristy Afonsa Paise se rozloučíme jazzovým standardem I Can`t Get Started od Vernona Duka.

I Can`t Get Started (Vernon Duke)

Spustit audio