26. července 2011

22. červenec 2011

Helge Lien Trio: Hello Troll

Hudba dnešní Mozaiky nás zavede do Norska, země, jejíž jazzová scéna vyniká rozmanitostí i originalitou. K nejznámějším norským jazzmanům patří zejména saxofonista Jan Garbarek, pianista Bugge Wesseltoft, či kytarista Terje Rypdal, nazývaný „severský Jimmy Hendrix“. K těmto zvučným jménům přibyla v poslední době další osobnost – pianista a skladatel Helge Lien, jehož trio bude doprovázet náš odpolední pořad. Kritikové toto uskupení řadí k nejlepším jazzovým triím norské provenience, což potvrzuje i prestižní norská cena Grammy za jejich zatím poslední album s názvem Hello Troll. Spolu s Lienem se na něm podíleli kontrabasista Frode Berg a bubeník Knut Aalefjær. Poslechněme si z něj skladbu s názvem Troozee, jejímž autorem je Helge Lien.

Troozee

Trio norského pianisty a skladatele Helge Liena působí na tamní scéně již jedenáct let a během této doby vydalo šest alb. Poslední z nich nás provází dnešní Mozaikou. Nese poetický název Hallo Troll, který částečně naznačuje některé rysy jejich hudebního jazyka – především hravost a nápaditost. Helge Lien, který je autorem všech skladeb, se netají tím, že rád hledá inspiraci v severské krajině, a to zejména kolem jezera Mjøsa, kde vyrůstal. Impresionistické ladění v kombinaci s technickou virtuozitou a dokonalou souhrou všech hráčů vytváří jedinečný celek. Vše ještě podtrhuje kvalitní zvuk, na kterém se podepsalo oselské studio Rainbow a zvukař Jan Erik Kongshaug, jehož jméno je spojené především s prestižním vydavatelstvím ECM.

Axis Of Free Will

Diverted Dance

It Is What It Is, But It Is

In The Wind Somewhere

S norským pianistou a skladatelem Helge Lienem, jehož trio provázelo dnešní Mozaiku, se rozloučíme titulní skladbou alba Hello Troll.

Halla Troll

Autorem všech skladeb je Helge Lien

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.