31. ročník pohádkového festivalu v Jičíně, tentokrát na téma Komu se nelení, tomu se zelení

8. září 2022 21:56

Pod trvalou záštitou Rady Královéhradeckého kraje začal v Jičíně 31. ročník už legendárního festivalu Jičín - město pohádky. Děti symbolicky převzaly vládu nad městem, vyhlásily Pohádkové zákony a zároveň se tak otevřela i pomyslná brána do dětských dílen, divadel, k workshopům, výstavám, do zámecké zahrady nebo zámku. 

Valdštejnovo náměstí teď patří hlavně dětem, hrám a sportům. Redaktorka Vlaďka Wildová se ve své reportáži ohlíží za úvodní festivalovou pohádkovou atmosférou.

V roce 2020 se festival kvůli covidu-19 vůbec nekonal, loni byl jeho program kvůli epidemii značně omezený a návštěvnost byla násobně nižší. Vlny epidemie koronaviru na konci loňského roku a na začátku letošního roku ovlivnily i letošní ročník.

Čtěte také

Příprava letošního festivalu byla mnohem náročnější. Zatímco obvykle se festival připravuje jeden rok, my jsme na to kvůli covidu měli několik měsíců. Znovu jsme také museli postavit festivalový tým. Spousta lidí z něj v době covidu odešla,“ uvedl předseda správní rady pořádajícího Nadačního fondu Jičín - město pohádky Jan Košíček.

Hlavní festivalové akce se budou odehrávat v zámeckém parku a na Valdštejnově náměstí. Festival však po celém městě zabere asi desítku míst, například zámecká nádvoří, synagogu, Židovskou školu, jezuitskou kolej, Biograf Český ráj či divadlo Srdíčko. Festival také připomene letošních 55 let od vzniku kreslené postavičky Rumcajse a 55 let od úmrtí autora Ferdy Mravence, spisovatele a kreslíře Ondřeje Sekory.

Na rozdíl od minulých ročníků letos nebude velký ohňostroj, který býval tradičním vyvrcholením festivalu. Letošním vrcholem bude v sobotu večer na Valdštejnově náměstí představení souboru V.O.S.A. Theatre s velkými svítícími loutkami mořských živočichů.

31. ročník festivalu Jičín - město pohádky potrvá do neděle 11. září. Tentokrát bude sice bez sobotního ohňostroje, ale zato plný dílen, divadel, hudby a dalších kratochvílí.

Spustit audio

Související