6) Mladíček Heinz zmrazil slavný Olympique dvěma góly

5. duben 2019

SK Sigma Olomouc - Olympique Marseille 2:2
(1. kolo Poháru UEFA 1998/99)
Datum zápasu: 15. 9. 1998 

Pod vedením trenéra Milana Bokši si Sigma připsala další třetí místo v lize a po roční absenci znovu postoupila do evropských pohárů. V týmu se sešli tehdy již ostřílení hráči jako Machala, Kovář či Kotůlek a dravé mládí v podobě Skácela, Ujfalušiho nebo Marka Heinze.

Z předkola se Sigmě podařilo postoupit přes skotský Killmarnock a v 1. kole se těšila na další slavný klub, který zavítá na Andrův stadion. V září přijel na Hanou Olympique Marseille, v jehož sestavě byl například brankář Andreas Köpke, čerstvý mistr světa Robert Pirès nebo Fabrizio Ravanelli.

Právě „Šedý vlk“ Ravanelli poslal Marseille v Olomouci ve 28. minutě z přímého kopu do vedení, ještě do poločasu ale dvěma brankami otočil Heinz. Sigma už sahala po skalpu v té době osminásobného mistra Francie, v 83. minutě však zmrazil olomoucké fanoušky Éric Roy vyrovnávacím gólem na 2:2. Odveta už byla v režii Olympique, vyhráli ji 4:0.

Josef Mucha ze Sigmy Olomouc, Frédéric Brando a Fabrizio Ravanelli z Olympique Marseille (zleva) v prvním kole Poháru UEFA v Olomouci.

Dvojzápas s Marseille se ale do historie Sigmy zapsal i jinak. Slavná tribuna stadionu Vélodrome posloužila jako inspirace pro novou severní tribunu olomouckou fotbalového svatostánku.

SK Sigma Olomouc - Olympique Marseille 2:2 (2:1)

(1. kolo Poháru UEFA 1998/99)

Branky: 35. a 41. Heinz - 28. Ravanelli, 83. Roy. Diváků: 6558 diváků. Hráno 15. 9. 1998.

Sigma Olomouc: Skácel - Kovář, Machala, Kotůlek - König, Mucha, Ujfaluši, Štefka (61. Ryška), Kučera - Vlček (77. Krohmer), Heinz. Trenér: Milan Bokša.

Olympique Marseille: Köpke - Issa, Blondeau, Domoraud - Brando (73. Gallas), Roy, Pirès, Dugarry (80. Moses), Camara - Ravanelli, Maurice (46. Luccin). Trenér: Rolland Courbis.

NÁVRAT NA PŘEHLED ZÁPASŮ

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.