6 signálů, kdy je čas ukončit návštěvu. Sledujete je také?

28. duben 2024

Říká se host do domu, bůh do domu. Ale i návštěva má trvat jen přiměřený čas. Kdo řídí odchod: host, nebo hostitel? Pokud nebudeme přehlížet tyto signály, budeme patřit mezi oblíbené hosty.

Platí pravidlo, že návštěvu zahajuje hostitel a ukončuje host. Hostitel návštěvu přivítá, nabízí pokrmy, pití, stará se o zábavu, ale rozhodně se nemůže za pár hodin podívat na hodinky a říct, že už je všechno snědené a vypité, tak co kdyby už hosté odešli. To není jeho role. Návštěvu ukončuje host.

Samozřejmě, že host musí být taktní a vnímavý a sledovat signály, které směřují k tomu, že by měl uvažovat o ukončení návštěvy. Jsou to:

  1. Jídlo je snědené
  2. Káva je vypitá
  3. Dali jsme si i digestiv
  4. Zábava pomalu vázne
  5. Přichází lehká únava
  6. Hostitel už se nenápadně dívá na hodinky, případně zdůrazní, že zítra má náročný den

V okamžiku, kdy postřehneme první z těchto signálů, měli bychom se rozloučit. Vstát a říct, že moc děkujeme za výbornou večeři a znamenitý výběr vín, bylo to úžasné.

Když hostitel nechce nechat hosta odejít

Pak ještě ovšem hrozí jedno nebezpečí, že hostitelé toho nemají dost. Druhý den nikam nejedou a nevstávají, tak se chtějí bavit dál a návštěvu zrazují od odchodu. To se někdy protahuje, takže ještě na schodech přemlouvají hosty, aby se vrátili. A to je velmi nevkusné.

Návštěva musí být ukončena důstojně, a proto poté, kdy se hosté zvednou a začnou se loučit, musí hostitelé jejich rozhodnutí respektovat. Na obou stranách musí zůstat pocit krásně a příjemně stráveného času.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio