6. zaří 2011

6. září 2011

Jazz & Fly Fishing: Slow Walking Water

Hudba k dnešní Mozaice pochází z nového alba finsko-švédsko-norského jazzového kvartetu s názvem Jazz & Fly Fishing. Jeho členové nejsou jen vynikající muzikanti, patřící ve svých zemích k jazzové špičce, ale také vášniví rybáři. Na tom by ještě nemuselo být nic zvláštního, kdyby se ovšem nerozhodli tyto dvě oblasti spojit: koncertní turné doplňují o rybářské výpravy, natáčí o nich videa a se záznamy z koncertů je umísťují na své webové stránky. Někdy také vystupují v rybářských oblecích. Celý projekt je plný vtipu a nadsázky, zároveň však nepostrádá hráčskou virtuozitu a kompoziční vyzrálost. Jeden ze zakládajících členů, klavírista Joona Toivanen, tvrdí, že se mu splnil sen: hraje jazz, jezdí skandinávskou přírodou a když má chuť, jde na ryby. Poslechněme si nyní jeho skladbu s názvem Czech Nymph.

Czech Nymph (Joona Toivanen)

Dnešní Mozaikou nás provází skandinávský kvintet Jazz and Fly Fishing a jejich debutové album Slow Walking Water. To lze v severských zemích sehnat nejen v hudebních obchodech, ale také v rybářských potřebách. Podle slov kapely, Jazz & Fly Fishing hledá souvislosti mezi jazzem a rybařením: v obojí je důležitá improvizace, schopnost přizpůsobit se měnícím se podmínkám a také nevyzpytatelnost výsledku. Projekt tvoří finský klavírista Joona Toivanen, jeho bratr, kontrabasista Tapani Toivanen, norský kytarista Hĺvard Stubř a švédský bubeník Fredrik Hamrĺ. Jejich hudba má blíže k jazzovému mainstreamu, skladby jsou kratší, ale nápadité. Ze svých inspiračních zdrojů uvádějí kromě Milese Davise a Johna Coltranea také Jimiho Hendrixe a skladatele Clauda Debussyho a Igora Stravinského.

02370136.jpeg

All Lights On (Joona Toivanen)

Lahppoluobbal (Hĺvard Stubř)

Parmacheene Belle (Hĺvard Stubř)

Poslední skladbou, která v dnešní Mozaice zazní, bude Nothing v podání kapely Jazz & Fly Fishing. V současné době plánuje kvintet další turné, údajně se chystá koncertovat a rybařit po Austrálii. Nezbývá, než doufat, že tyto jazzmeny-rybáře přilákají brzy také kluby a řeky v Česku.

Nothing (Fredrik Hamrĺ, Joona Toivanen, Tapani Toivanen, Hĺvard Stubř)

Spustit audio