9. srpna 2011

9. srpen 2011

Kahiba: Global Dialects

„Mluvme“, tak nějak by se dalo přeložit sanskrtské slovo Kahiba, které si za svůj název zvolilo jedno z nejpozoruhodnějších trií rakouské jazzové scény. Jejich hudba velmi obratně mísí jazz s world music a elektronikou, k čemuž přispívají rozdílné hudební zkušenosti jednotlivých hráčů.

Vůdčí osobností je flétnista a saxofonista Heinrich von Kalnein, který je také autorem většiny skladeb. V minulosti intenzívně spolupracoval s ansámblem Vienna Art Orchestra a s Jazz Bigbandem v Grazu a v devadesátých letech se podílel na několika úspěšných projektech inspirovaných world music. Tyto zkušenosti jej časem přivedly k záměru založit menší těleso, ve kterém by získal více prostoru pro své hudební nápady.

Oslovil tedy spoluhráče z Vienna Art Orchestra, výraznou osobnost pařížské a londýnské elektronické scény, švýcarského bubeníka Gregora Hilbeho. Třetím členem se stal akordeonista Christian Bakanic, člen populárních rakouských kapel Beefolk a Folksmilch, který se časem ukázal být i výborným klavíristou. Toto nástrojové složení v kombinaci s živou elektronikou vytvořilo jedinečný zvuk, díky kterému je Kahiba pokládána za jedno z nejprogresivnějších rakouských trií. Poslechněme si nyní skladbu Early Morning Tea, jejímž autorem je Heinrich von Kalnein.

Early Morning Tea

„Je na čase najít nový zvuk,“ říká flétnista a saxofonista Heinrich von Kalnein, zakladatel tria Kahiba, jejichž album Global Dialects provází dnešní odpolední Mozaiku. I to je prý jedním z důvodů, proč v jeho kapele není kontrabas – snaží se přijít se zvukem, který by byl jemnější, bližší spíše komornímu ansámblu. Kapela kombinuje jazz s elektronikou, brazilskou hudbou a dalšími hudebními vlivy, zejména z oblasti world music, jejichž promísením vzniká tzv. „Folklore Imaginaire“, tedy fiktivní folklór. Jedním z představitelů tohoto žánru je i akordeonista Jean-Louis Matinier, který je autorem následující skladby Derniére Route.

Derniére Route (Jean-Louis Matinier)

Prism

Horizonte

Rakouské trio Kahiba se rozloučí skladbou Lazy. Jejím autorem je zakladatel ansámblu, Heinrich von Kalnein, který se zde představí i jako sólista na příčnou flétnu.

Lazy

Není-li uvedeno jinak, autorem skladeb je Heinrich von Kalnein. tr. 3 – Jean-Louis Matinier tr. 1 – Christian Bakanic

Spustit audio