99 procent trpělivosti, to je vyšívání. Aktivita na zklidnění, usmívá se držitelka Zlatého kolovratu

29. prosinec 2022

Radioporadna o vyšívání. O tvorbě, která roste po milimetrech a může při ní ukápnout i krev. Je to ale činnost, která má u nás tradici. Vyšívání umí udělat z jednoduchého oblečení unikátní kousek nebo ozdobit nábytek, utěrky či prostírání. Jak ovšem s vyšíváním začít, jaké zvolit stehy, jehly a bavlnky?

O vyšívání si povídáme z Bedřiškou Barešovou, specialistku na vyšívání ze Spolku lidové tvorby, která za textilní techniky získala i ocenění Zlatý kolovrat. Vzpomenete si na svou první výšivku?
Úplně první výšivka, to bylo ještě ve škole na prvním stupni, když jsme měly ještě ruční práce a vyšívaly jsme. Myslím že to byla záložka do knihy. Ale tenkrát mne to ještě ani moc nebavilo.

Takže chuť a touha přišla až později.
Až mnohem později. Možná tak ve 20 letech. Zásluhu na tom má maminka, protože my jsme spolu se sestrou dvě a musely jsme si něco zaobroubit a naučit se vyšívací techniky, takže jsme se učily doma jako malé holky.

Nejdříve bych doporučila zajít do knihovny a tam si prohlédnout knížky o ručních pracích. Tím bych začala, aby vás to neodradilo.
Bedřiška Barešová, držitelka ocenění Zlatý kolovrat

Je pravdou, že dříve asi bylo vyšívání běžnou záležitostí a uměla ho každá dívka.
Když jsem se narodila já, tak už to tak nebylo. To byla záležitost tak devatenáctého století, kdy si všechny dívky vyšívaly výbavu nebo aspoň monogramy. Tedy moje babička uměla ještě vyšívat.

Čtěte také

Je to krásná a estetická záležitost, která bude možná hlavně o trpělivosti.
99 procent trpělivosti jsou ruční práce. A za párání bych se vůbec nestyděla, to k tomu prostě patří v dnešní době, kdy všichni pospícháme. Tedy je to aktivita vhodná na zklidnění.

Když se zaměříme na začátečníky, jak začít s vyšíváním? Co potřebujeme.
Nejdříve bych doporučila všem zajít se podívat do knihovny a tam si prohlédněte knížky o ručních pracích. Nebo v módních časopisech bývají stránky na střihových přílohách, kde jsou vysvětleny jednotlivé střihy. Tím bych asi začala, aby vás to neodradilo.

Potom, když budete opravdu rozhodnuti s vyšíváním začít, tak navštivte galanterii, kde si koupíte jehlu a nějaké bavlnky na vyšívání. Možná bubínek a látku, na kterou se rozhodnete něco vytvořit.

Čtěte také

Za každou výšivkou se asi skrývá i spousta výpočtů a zkušeností, nějaký pečlivý řád.
Určitě, to se musí dodržovat. Protože nejdříve si látku dobře rozměříte. Když si koupíte nějaký vzor, tak je to jednodušší, to už někdo udělal za vás. Vy si ale musíte rozmyslet, jakou si pořídíte látku a čím na ní budete vyšívat, protože to je důležité.

Jsou například látky, které vás povedou. To jsou látky s plátnovou vazbou. To je vazba, kde je útek a osnova kolmo na sebe. Někdy jsou tam mezi nimi i takové otvůrky, takže se toho krásně využívá. Tam jsou techniky na vyšívanou nit.

Považujete vyšívání za práci, odpočinek nebo za umění?
Já bych řekla, že je to krásné umělecké řemeslo.

Celou radioporadnu o vyšívání s Bedřiškou Barešovou, držitelkou ocenění Zlatý kolovrat za ruční práce, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související