A žili šťastně až do září! Proč v létě prožíváme románky a kdy je nevěra konec vztahu?

15. srpen 2023

Léto mnohé svádí ke krátkým románkům, sexu na jednu noc i úletům ze sféry nevěry. Proč právě tohle roční období? Často žijeme v představě, že máme potkat vysněného partnera nebo partnerku a strávit s nimi celý život. Realita ale a pravděpodobně vždy byla trochu jiná. Jak se proměňuje myšlení a prožívání romantických vztahů? Podcast Balanc přináší záznam rozhovoru s psychoterapeutkou Emou Sikora z festivalu Beseda u Bigbítu.

Letní lásky, krátkodobé vztahy. Čím jsou specifické?

Vždy, když se někdo zeptá na krátkodobé vztahy nebo letní lásky, tak mám tendenci je trochu obhájit. Vztah nemusí být dlouhý, doživotní, aby byl důležitý a významný. I kratší formát může být hodně důležitý.

Myslím si, že je klíčové si položit otázku, proč do něj teď chci jít? Co se mi teď v životě děje? Jestli jsem přijela na skvělý festival a mám víkend a chci si to užít a zpestřit. Nebo jsem na dva roky v Thajsku a chci si to také užít a zpestřit. Krátkodobost může být různá. Od jedné noci, pár dní po pár měsíců. Každý vztah je na dobu určitou.

Co když se jedná o nevěru?

V současné době vnímám, že společnost je čím dál tím víc otevřená. Baví se o tom, že jeden muž a jedna žena až do konce života nemusí být jediná možná cesta. Za posledních sto let se pojem monogamie změnil z jednoho člověka na celý život v jednoho člověka v tuhle chvíli. To je obrovský skok a já věřím, že za dalších sto let to bude velký skok v tom, jak monogamii vnímáme.

Čtěte také

A nevěra. Vždy si říkám, je dobré se sám sobě podívat do tváře ráno v zrcadle a zeptat se, co se stalo? Byl to úlet, bylo to moje opojení, síla okamžiku? Nebo mi něco chybí? Už dobu něco hledám, něco nefunguje a v životě potřebuji zkoumat něco dalšího. Není špatné začít s upřímností sám k sobě.

Mám i zkušenost s tím, že to často bývá téma terapie, urgentní volání. Rychle něco potřebuji. Bývá to rozchod. Najednou nevím, jestli ve vztahu chci být. Zůstat, vydržet, komunikovat, co to změní, co to znamená? Je to dobrá chvíle k zamyšlení, protože ovlivňujete životy dalších lidí a k tomu bych měla velký respekt.

Dlouhodobé hluboké vztahy nemusí nutně být partnerské. Co když přátelství jsou ty klíčové vztahy, které nás učiní spokojenější?

Je to to klišé, že přátelé jsou rodina, kterou si vybíráme. Možná jste to zaregistrovali i v souvislosti s debatou o manželství stejnopohlavních párů. Občas existují i manželství lidí, kteří spolu jenom bydlí, třeba 15 let. Jsou pro sebe tak strašně důležití, že chtějí v případě, že jeden z nich bude v nemocnici, aby partner dostal veškeré informace. Vztah důvěry je tak hluboký, i když nesouvisí s romantickou láskou a se sexualitou. I tak je to pro lidi krásné, důležité a zaslouží si to štempl. Takže úplně s tebou souhlasím.

Poslechněte si celý rozhovor o letních láskách, nevěře, nemonogamii i polyamorii.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související