Absolutní vítěz. Český rozhlas získal ocenění Grand Prix Svetozára Stračiny

13. květen 2021

V konkurenci čtyř desítek rozhlasových nahrávek z 13 zemí z různých koutů Evropy získala nejvíce nominací na hlavní cenu nahrávka ostravského studia Českého rozhlasu s názvem Beskydský chameleon v podání Ensemble Flair pod vedením cimbalisty a aranžéra Jana Rokyty a Mariana Friedla, který uchvátil porotu virtuózní hrou na koncovku.

Marian Friedl

Marian Friedl byl proto také žhavým kandidátem na cenu pro nejlepšího interpreta. Udělení tohoto ocenění laureátovi hlavní ceny ovšem neumožňují pravidla soutěže. Vedle sólového partu mezinárodní porota ocenila také souhru a um celého souboru, v neposlední řadě hrál roli i fakt, že šlo o živou nahrávku.

Ostravské studio Českého rozhlasu si letošním výsledkem upevnilo už tak silné renomé v soutěži. Postava Jana Rokyty byla neodmyslitelně spojena s oběma cenami, které Český rozhlas získal před dvěma lety, Rokytův Ensemble Flair navíc zopakoval úspěch z roku 2015, kdy získal hlavní cenu za svou interpretaci lidové písně Ej lásko, lásko.

Šumavská hackbrettová muzika

I další nahrávky Českého rozhlasu se v soutěži neztratily. Nominace na hlavní cenu získaly snímky také z Brna, v tamním studiu natočená směs romských lidových a zlidovělých písní v podání klavíristy Drahoslava Banga a zpěváka Tomáše Koláčka, a z Plzně, projekt Tomáše Spurného a jeho souboru Šumavská hackbrettová muzika mapoval mizející folklór Šumavy a Pošumaví.

Porota soutěže vedle hlavní ceny letos vyhlásila i ceny za autenticitu, cenu pro nejlepšího interpreta, za nejlepší technickou kvalitu, za nejlepší kolekci nahrávek a cenu za kreativitu. V těchto kategoriích uspěly rozhlasové stanice z Ruska, Bulharska, Rakouska, Slovenska a Kanady.

Grand Prix Svetozára Stračiny se koná jako bienále od roku 2003 a organizuje ho Slovenský rozhlas a televize pod záštitou Evropské vysílací unie. Do soutěže mohou přihlásit své příspěvky stanice, které jsou členy Evropské vysílací unie, ale i stanice přidružené.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.