Abstract Concrete radostnou hudbou bojují proti těm, kteří nám chtějí ztrpčovat životy

21. únor 2024

Abstract Concrete jsou nová kapela Charlese Haywarda, chtělo by se říct s odkazem na jméno nejslavnějšího člena londýnské pětice. Jak by ale sám sedmdesátník Hayward obratem poznamenal, tahle kapela rozhodně není o něm. Naopak, je o mimořádné synergii všech čtyř hudebníků a jedné hudebnice, kteří se v sestavě sešli. Legendární bubeník, zpěvák a skladatel se záměrně obklopil o generaci (i dvě) mladšími tvůrci.

Udělal tak ne snad proto, že by mu samotnému chyběla energie, ale proto, že postrádal kapelní dynamiku, jakou dříve nacházel v sestavách This Heat nebo pozdější, famózně nazvané reinkarnaci This Is Not This Heat. „Chtěl jsem své starší nápady dále rozvíjet s novými spolupracovníky,“ říká Hayward o Abstract Concrete.

„Zajímá mě kubistický přístup – pohled na jednu věc z více perspektiv, významy jsou takto úplnější,“ zamýšlí se dále nad tvůrčí metodou, která nadchází oporu ve výsledném zvuku kapely. Ten je stejným způsobem kouzelně archaický i velmi současný. Třeba jako když do klipu použijete rekvizitu břichomluvce.

Na debutu kapely se protínají vlivy všech zúčastněných i dynamika londýnské hudební scény, kde není nouze o pravidelný přísun zajímavé hudby. „Hudba jsou divné zvuky, které v normálním světě nezaslechneme,“ říká Charles Hayward. A Abstract Concrete se daří propojovat tuto divnost s žitou realitou.

Agathe, Charles, Otto, Roberto a Yoni. S kompletní sestavou Abstract Concrete o přátelství, které se překlápí do zvuku kapely, a taky o hudbě, která nejen Charlesi Haywardovi zlepšila život.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.