Ačokča chutná jako hrášek, paprika nebo okurka. Záleží na době její sklizně

Právě o pěstování ačokči, vysoce výnosné plodiny, která se mezi zahrádkáři stává velmi oblíbenou, se zmiňuje autor knih Jedlé zahrady a zahrádky, Ivan Dvořák z z časopisu Zahrádkář.

Kniha nabízí praktická a vyzkoušená řešení pro i pro ty, kteří uvažují o proměně své zahrady z okrasné na výhradně potravinovou.

„Zahrada a současné klima nám dovolí pěstovat rostliny, které tu prosperovaly v prvních desetiletích 16. století. I něco navíc. Třeba ačokču (Cyclanthera pedata). To je úžasně plodná rostlina, popínavka, která roste velmi intenzivně. Když ji v květnu vysejeme, v červenci nám začne nakvétat a plodit. Nebo ji v dubnu předpěstujeme ze semen a po ledových mužích sázíme ven. Plody vypadají jako malé papričky. Jíst se dají už malinké třeba 1 cm, chutnají trochu jako hrášek. Větší můžeme použít místo paprik nebo je naložit místo okurek. Chuť plodů lehce ovlivníme kořením, které k plodům přidáme.

Sklizeň pastináku

Další tipy ode mne? Místo petržele doporučuji pěstovat pastinák, zvláště vám, kteří v zahradě nemáte kvalitní písčitou půdu. Pastinák naroste všude. Nebo tuřín, připomíná žlutou kedlubnu. Nikdy nedřevnatí, narůstá do velikosti Gigantu a má stejné použití. Černý kořen má oříškovou chuť a může připomínat chřest. Má velkou výhodu, že místo cukru obsahuje inulin, a tak je vhodný i pro cukrovkáře. Výtečné chuti je i po letech pěstovaný na stejném místě.

Spustit audio