Adam Černý: Biden a Si spolu znovu mluví

18. listopad 2023

Vztahy Spojených států a Číny charakterizuje vzájemné soupeření i provázanost, proto schůzku jejich prezidentů v San Francisku předcházelo očekávání, zda Washington a Peking dokážou přejít od měsíců napjatých vztahů k dialogu.

Na setkání amerického a čínského prezidenta v San Francisku nebylo ani tolik zajímavé, co se na něm probíralo, jako už sám fakt, že vůdci dvou největších světových mocnosti se spolu setkali a jsou schopni spolu mluvit několik hodin, aniž by se jejich rozhovor zvrhl ve vzájemné obviňování, nebo dokonce roztržku.

Čtěte také

Posledně zmíněnou možnost si Spojené státy a Čína vyzkoušely po loňském setkání na indonéském Bali. Tehdy Peking nevraživě až zlostně reagoval na sestřelení balónu, o němž byli Američani přesvědčeni, že špehoval jejich raketové základny, zatímco Číňané se pohoršovali, že si někdo dovolil zlikvidovat jejich zcela nevinné meteorologické zařízení, které vítr jen jakýmsi nedopatřením zavál nad strategicky významné vojenské lokality.

Následující měsíce nijak nenasvědčovaly, že by se vzájemné vztahy mohly zlepšit, ba právě naopak. Přes Pacifik létala výhružná prohlášení, čínská vojenská letadla i lodě se nebezpečně blízko promenovaly kolem amerických protějšků v mořské úžině dělící kontinentální Čínu od Tchaj-wanu, který Peking pokládá za vzbouřeneckou provincii a kterou je proto nutno tak či onak ovládnout.

Ruský prezident nepřítomen

Možnou změnu nálady sice signalizovala série návštěv vysokých představitelů, ale až tento měsíc v čínskou vládou ovládaných médiích dosavadní tirády proti americké zlotřilosti vystřídaly pozitivní zmínky o dlouhé historii čínsko-amerických vztahů.

Čtěte také

Začalo být zřejmé, že se prezident a generální tajemník komunistické strany Si Ťin-pching přece jen vydá na summit Asijsko-pacifického hospodářského společenství do kalifornského San Franciska a že se tam setká s americkým prezidentem Joe Bidenem.

Oba politici měli důvod se setkat, jednak proto, že si uvědomují, jak fatální by mohl být střet mezi dvěma největšími světovými velmocemi, jednak proto, že se vzájemně velice dobře znají z dob, kdy každý z nich zastával funkci viceprezidenta a kdy spolu v letech 2011 a 2012 strávili hodiny času.

Proto lze předpokládat, že kladná odpověď Joe Bidena na otázku, zda pokládá Si Ťin-pchinga za diktátora, vyřčená vzápětí po společných rozhovorech, mohla čínské komunistické vedení pohoršit, nikoli však překvapit, protože stejně se vyjadřoval i za viceprezidentských časů.

Adam Černý

Ze sanfranciského summitu se nabízejí dva důležité závěry. Zaprvé, Washington a Peking spolu budou nadále soupeřit, chtějí se však vyhnout střetu a tato jejich vůle bude testována na nejkritičtějším bodě vzájemných vztahů, Tchaj-wanu. Zadruhé, v San Francisku se setkali dva prezidenti, aby spolu probrali kdeco, a to včetně Ruska, jehož prezident musel jen přes oceán přihlížet a stal se tak velkým nepřítomným této schůzky.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio