Adam Černý: Biden si namlouvá Indii – kvůli Číně

26. červen 2023

Ještě před deseti lety nemohl Nárendra Módí kvůli zásahům, které nařídil proti muslimské komunitě, dostat vstupní víza do Spojených států. To však byl sice vlivným politikem, ale ještě ne na celostátní úrovni, kam se vyhoupl, když v roce 2014 stanul v čele indické vlády. Na premiéra země, která je lidnatostí přinejmenším srovnatelná s Čínou, už zákaz přestal platit a nyní se reálpolitika ve vztazích Washington – Dillí prosazuje plnou vahou.

Jenom tak si lze vysvětlit, že Nárendru Módímu se po Winstonu Churchillovi a Nelsonu Mandelovi jako třetímu světovému politikovi dostalo pocty, že mohl promluvit k oběma komorám amerického Kongresu již podruhé.

Čtěte také

Proto výtky týkající se stavu lidských práv, zvláště muslimské menšiny, která představuje zhruba 15 procent obyvatelstva Indie, nebo fakt, že Reportéři bez hranic v roce 2021 označili tuto zemi za velice nebezpečnou pro novináře, ustoupily pohledu na zeměpisné mapy a zvláště na rostoucí váhu a sílu Číny v indopacifickém regionu.

Společná tisková konference Joea Bidena a Nárendry Módího byla plná vzájemných lichotek, a padla dokonce slova o partnerství určujícím 21. století. Realita je, jak už to bývá, méně jednoznačná. Je to patrné na rozdílném vztahu Indie k Číně a k Rusku.

Motory pro indická letadla

V prvním případě není pochyb o tom, že Nárendra Módí vnímá nynější politiku Pekingu nejen jako projev dlouhodobé rivality dvou asijských velmocí, mezi nimiž je na tři tisícovky kilometrů dlouhá, ale na některých místech sporná hranice, ale jako výraz úsilí Pekingu vytrvale posilovat svou pozici ve strategicky významném regionu.

Čtěte také

Ve druhém případě se Indie vyhýbá odsouzení ruské agrese vůči Ukrajině a omezuje se na výzvy, aby byl konflikt řešen jednáním. Nejen to, ve velkém nakupuje od Moskvy s notnou slevou ropu, kterou po zpracování prodává dál, ale už za světové ceny.

Americká strana za těchto okolností dává přednost pragmatismu a snaží se ve vztahu k Indii posilovat spojující prvky, především otázky bezpečnosti. Proto ji před několika lety přizvala do koalice zvané QUAD, jejímiž členy je i Austrálie a Japonsko, které rovněž sdílejí obavy z čínské expanze.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Módí při návštěvě ve Washingtonu zdůraznil, že blízké vztahy v otázkách obrany ukazují stupeň vzájemné důvěry, a totéž se dá říci o obchodních dohodách, mezi nimiž vynikají americké investice do výroby špičkových technologií a do výroby motorů pro indická vojenská letadla. Zvláště poslední položka by se mohla stát známkou kvalitativního posunu, protože až dosud na 70 procent výzbroje indické armády pocházelo z Ruska.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio