Adam Černý: Boris Johnson se omlouvá a myslí na budoucnost

9. prosinec 2023

Pro bývalého předsedu vlády Jejího Veličenstva byly ty dva dny v nevzhledné vládní budově nedaleko stanice Paddington krušné. Boris Johnson vypovídal před vyšetřovateli zkoumajícími odpovědnost politiků za dopady koronavirové pandemie, a to v přítomnosti pozůstalých po obětích covidu-19, kteří hlasitě dávali najevo, komu kladou odpovědnost, a jako kulisy si přinesli portréty svých blízkých. Expremiér sice projevil lítost, jeho omluvy však na pozůstalé neudělaly velký dojem.

Z čistě právního hlediska ani jeden ze dvou dnů, kdy Boris Johnson čelil dotazům vyšetřovatelů, nepřinesl jasný důkaz o případné vině bývalého premiéra. Opět se projevily jeho nápadné vlastnosti, jistá komunikační obratnost, ale také váhavost a co horšího i známky, že vrcholnou vládní funkci pojímal až příliš pragmaticky.

Čtěte také

Po Borisi Johnsonovi si vyšetřovatelé dopadů koronavirové pandemie vezmou na paškál jeho nástupce v premiérském křesle, protože to byl Rishi Sunak, který před třemi lety představil hojně kritizovaný program Eat Out to Help Out, který měl vládními dotacemi útrat za jídla a nealkoholické nápoje pomoci britským hospodám a restauracím.

V této hře nejde jen o prověření způsobů, jak v roce 2020 a dalších zvládala, či nezvládala vláda toryů drtivou pandemii. Boris Johnson nynějšímu obyvateli londýnské adresy Downing Street číslo 10, Rishimu Sunakovi nezapomněl, jak se podílel na jeho pádu, a proto bedlivě sleduje jeho potíže s prosazením plánu, jak řešit migraci, jehož první verze propadla u soudního přezkumu.

Protože přistěhovalecké téma hrálo jednu z hlavních rolí v referendu o odchodu Spojeného království z Evropské unie, je velice pravděpodobné, že by mohlo napřesrok zásadně rozhodnout, zda se konzervativci po volbách udrží u moci.

Borisův návrat?

Odchod toryů do lavic opozice by takřka jistě znamenal výměnu lídra a nebylo by velkým překvapením, kdyby Boris Johnson nemyslel na další politický návrat. Zvláště, když ani jeho odpůrci nemohou popřít, že právě tento těkavý a nevypočitatelný politik se před čtyřmi lety rozhodným způsobem zasloužil o historickou výhru konzervativců.

Tehdy uspěl po nepřesvědčivé předchůdkyni Therese Mayové, tak proč by se před ním neměly znovu otevřít dveře, pokud by nyní selhal Rishi Sunak?

Adam Černý

Kniha tohoto scénáře se otevře až po volbách všeobecně očekávaných na jaře příštího roku. Do té doby si Boris Johnson bude užívat návratu k novinářské profesi jako štědře honorovaný sloupkař Daily Mailu či moderátor vlastního programu v britské obdobě americké televizní stanice Fox News.

Protože regulátor Ofcom u GB News opakovaně konstatoval porušení pravidel nestrannosti, měl by se tam Boris Johnson se svou pověstí žurnalisty nepříliš se ohlížejícího na fakta cítit spokojeně.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.