Adam Černý: Francie ve spirále pouličního násilí

1. červenec 2023

Před osmnácti lety Francií po tři týdny otřásaly pouliční násilnosti poté, co při střetu s policisty zemřeli dva mladíci, a od posledního úterka zažívá země den za dnem srovnatelné scény chaosu. Zda dosáhnou rozměrů jako v roce 2005, není dosud jasné, protože vláda zaujala přece jen diferencovanější přístup.

Čtěte také

Zatímco tehdejší ministr vnitra a pozdější prezident Nicolas Sarkozy dlouho zastíral okolnosti, za nichž dva mladíci zemřeli, nynější ministr vnitra Gérald Darmarin poměrně brzy veřejně připustil, že nebyly důvody, aby policista zblízka střelil do hlavy sedmnáctiletého mladíka, který se s autem snažil ujet hlídce.

Policista byl postaven mimo službu a je ve vyšetřovací vazbě kvůli podezření z úmyslného zabití. Vyšetřovatelé těžko mohli hledat změkčující vysvětlení s ohledem na sociální sítě, kde se objevily záběry z mobilních telefonů zaznamenávajících průběh tragického incidentu. 

Ani změna přístupu úřadů nemusí zastavit řetězovou reakci na předměstích francouzských měst, kde tisíce především mladých lidí protestují proti praktikám vedoucím k tomu, že ve Francii policisté loni zastřelili celkem třináct řidičů, kteří neuposlechli výzvy k zastavení vozu.

Dramatičnost tohoto rekordního počtu nijak nesnižuje fakt, že za poslední dekádu se dramaticky zvýšil i počet případů, kdy se řidiči vyzvaní, aby zastavili, snažili hlídkám ujet. 

Politické využití situace?

Dny a hlavně noci, kdy v ulicích hoří auta a jsou zapalovány veřejné budovy, nutí vládu nasadit enormní množství policistů posílených o příslušníky armády. Situace je o to složitější, že smrti mladíka z pařížské předměstské čtvrti Nanterre, se snaží čistě partikulárně využít politici.

Čtěte také

Vůdce radikální levice a neúspěšný prezidentský kandidát Jean-Luc Mélénchon dokonce vyzýval k rozpuštění celé policie, zatímco předseda tradiční pravicové strany Republikánů Eric Ciotti se snažil naznačit, že střelba zblízka na mladíka pokoušejícího se odjet od hlídky mohla být oprávněná.

Je pravda, že Nahel M. sice měl několik záznamů pro řízení bez řidičského oprávnění, ne však kriminální minulost spojenou násilnictvím. Jeho smrt je pochmurným dokladem degradace vztahů mezi obyvateli předměstských čtvrtí, kde žijí hlavně lidé s přistěhovaleckými kořeny, a bezpečnostními složkami. 

Adam Černý

Vláda stojí před obtížnou otázkou, jak zastavit vlnu násilí, která nutí úřady, aby například v nočních hodinách z obav z dalších škod zastavovala veřejnou dopravu nebo vyhlašovala zákaz vycházení. Čistě bezpečnostní přístup může mít jen velice omezený dosah, protože ve veřejnosti se za minulá ekonomicky obtížná léta nakumulovala frustrace, která nyní vyvřela na povrch.

Ani politická cesta nemůže být snadná, protože prezidentu Emmanuelu Macronovi se nejen přičítají i hříchy jeho předchůdců, ale on sám se stal značně nepopulární pro způsob, jak navzdory masovým protestům prosadil důchodovou reformu. 

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio