Adam Černý: Když se v Číně vytrácejí ministři

19. září 2023

Když se v 50. letech minulého století v tehdejším Československu chystal politický proces s Rudolfem Slánským, dlouhou dobu nejbližším spolupracovníkem vůdce komunistické strany Klementa Gottwalda, dal se jeho politický pád tušit ze sesazení z místa generálního tajemníka vládnoucí strany na méně exponovanou pozici místopředsedy vlády.

Až následný inscenovaný proces charakteristický vynucenými doznáními obžalovaných předvedl, jak v totalitním režimu vrcholná politická kariéra končívá na popravišti. Jaký osud čeká stále ještě úřadujícího čínského ministra obrany Li Šang-fua, není zřejmé, ale mizením ze scény ten Slánského připomíná.

Čtěte také

Když letos v březnu dostal na starosti od vedení v Pekingu klíčový resort obrany, dokazovalo to ani ne tak jeho odborné kompetence, jako především politickou spolehlivost a ještě více osobní důvěru nynějšího vládce Číny Si Ťin-pchinga, který více než deset let v sobě spojuje šéfa vládnoucí strany a státu.

O onu důvěru, zdá se, Li Šang-fu nyní přichází, když se již několik týdnů vytratil z veřejného prostoru, aniž by se objevila informace například o zdravotních potížích. Zájem vzbudilo plánované, ale narychlo odvolané setkání čínských a vietnamských vojenských špiček poté, co ještě nedávno nyní ztracený ministr řečnil v Pekingu na schůzce s představiteli afrických států.

Nákaza korupcí?

Nejpravděpodobnějším vysvětlením záhady by mohlo být stranické vyšetřování, které projednává porušení disciplíny, čímž se nejčastěji míní rozkrádání, a po němž následuje předání provinilce z instance střežící ideologickou čistotu do rukou takříkajíc světské soudní moci.

Čtěte také

Na případu Li Šang-fua je nápadné, že jeho zmizení následuje po letním pádu jiného relativně čerstvě instalovaného kádru, čínského ministra zahraničí Čchin Kanga, který ve vedení svěřeného resortu nevydržel ani rok. Oba politiky spojuje okolnost, že jak obrana, tak diplomacie jsou natolik důležité, že by je nedostal na starost nikdo, koho by nepokládal za spolehlivého Si Ťin-pching.

Tady jsme u ryze politické roviny obou zmizení. Pokud se ukáže, že jak Čhin Kang, tak nyní Li Šang-fu upadli v nemilost kvůli prokázané korupci, proti níž tolik horlil šéf strany a státu, když upevňoval osobní moc a odstraňoval své konkurenty, tak je namístě otázka, kdo jiný než on nese odpovědnost za výběr kádrů do čela tak důležitých resortů a kdo v nich nedokázal rozpoznat politicky červivá jablka.

Adam Černý

Dnes už bývalého ministra zahraničí Čhin Kanga po týdnech úředního mlžení vyprovodila ze scény nepřesvědčivá zmínka o zdravotních problémech. Pokud by se měla opakovat i u šéfa obrany Li Šang-fua, možná by nebylo od věci začít v zemi, odkud se rozšířil neblahý koronavirus, pátrat, zda v tamních nejvyšších patrech moci neřádí velice specifický druh nákazy korupcí.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio