Adam Černý: Západ dodá Ukrajině účinnější zbraně

8. leden 2023

Když se na konci loňského roku setkali prezidenti Spojených států a Ukrajiny, vzájemné notování nešlo přehlédnout. Stejně tak však nešlo přehlédnout, že Joe Biden v odpovědi na žádost Volodymyra Zelenského o kvalitativně lepší zbraně na obranu před ruskou agresí mimo jiné poukázal na fakt, že zákonnou vládu v Kyjevě podporuje aliance západních zemí, jejíž jednotu by razantní, masivní, a hlavně jednostranné posílení americké vojenské pomoci mohlo ohrozit.

Čtěte také

Joe Biden se tu drží zásady, která se osvědčila v mezinárodních krizích jeho prozíravějším předchůdcům, že možná zdlouhavější, ale soustavně koordinovaný postup bývá nakonec efektivnější.

Tyto diplomatické formule lze přeložit srozumitelněji: Spojené státy by sice mohly poslat zemi napadenou putinovskou agresí účinnější zbraně, po kterých tolik volá Zelenskyj, nestojí však o to, aby se rozdíl ve zbrojních dodávkách mezi USA, a hlavně západní Evropou prohluboval, naopak aby byl alespoň v základních rysech koordinovaný.

To platí především o Německu, kde trojbarevná vládní koalice vykazuje pozoruhodný rys, když v otázce vojenské pomoci Ukrajině hnací motor představují dva menší partneři, liberálové a zelení. Zvláště posledně jmenovaní tváří v tvář ruské válce usilující o násilnou změnu hranic a okupaci cizí země prodělali zásadní posun od někdejšího tradičně pacifistického postoje, když před čtyřiceti lety protestovali proti rozmisťování amerických raket v západní Evropě.

Skutečná pomoc

Snaha koordinovat vzájemný postup přinesla výsledky. Francie uprostřed týdne ohlásila, že Ukrajině dodá lehká obrněná průzkumná vozidla AMX-10 RC, která se osvědčila v první válce v Perském zálivu na počátku 90. let jako „stíhače tanků“ sovětské výroby používané saddámovským Irákem.

Čtěte také

Zpráva z Paříže nezůstala osamocena, když Washington oznámil, že napadené zemi pošle lehké tanky Bradley, takže Ukrajina vedle systému protivzdušné obrany Patriot, o němž mluvil Biden se Zelenským na konci prosince, dostane i účinné zbraně pro pozemní boj. Tady navázal Berlín, odkud zaznělo, že Ukrajině rovněž pošle systém Patriot a také západoevropskými armádami hojně používaná bojová vozidla pěchoty Marder.

To už je zřejmý kvalitativní posun ve srovnání s loňským jarem, kdy spolková vláda v čele se sociálně demokratickým kancléřem Olafem Scholzem předváděla přeopatrnost dodávkami nikoli zbraní, ale pouhých přileb.

Adam Černý

Důvod je nasnadě. Po nynějších útocích mířících na energetickou infrastrukturu může putinovská agrese pokračovat novou kapitolou, ofenzívou tisíců mobilizovaných vojáků, proti níž bude Ukrajina kvalitativně lepší západní zbraně potřebovat.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.