Afrika vypráví. Porotkyní 9. Her Frankofonie v Kinshase

20. březen 2024

Na přelomu července a srpna 2023 se konžská Kinshasa stala dějištěm 9. Her Frankofonie. Do poroty soutěže ve vyprávění byla jako první Češka nominována Lucie Němečková. Ta přiblíží nejen tuto jedinečnou mezinárodní zkušenost, ale také představí Kinshasu jako kulturní perpetuum mobile. Neskutečný příběh Konga připomene prostřednictvím úryvků ze hry Mohameda Kacimi Congo Jazz Band a energizující konžské rumby. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Petr Jeništa, Jiří Vyorálek, Eva Vrbková, Jan Sklenář, Huguette Malamba, Abdon Fortuné Koumha, Hassane Kassi Kouyaté, Geneviève Pelletier, Israel Tshipamba, Ousmane Aledji, David Minor Ilunga, Tinah Way
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Režie: Lucie Němečková
Premiéra: 20. 3. 2024

Myšlenku rozmanitosti, rovnosti, solidarity a také souladu sportovních a uměleckých dovedností, rozvíjí Mezinárodní organizace frankofonie již pětatřicet let. A to prostřednictvím Her Frankofonie, které jsou prestižním mezinárodním setkáním mladých sportovců a umělců od 18 do 35 let. Konají se jednou za čtyři roky a v mnohém  připomínají olympijské hry. 

Večer na téma Afrika vypráví nás vtáhne do atmosféry a průběhu 9. Her frankofonie v konžské Kinshase v létě 2023. Přivede nás na Stadion mučedníků během velkolepého zahájení i do Centra Valonsko Brusel, kde budeme svědky soutěže ve vyprávění. Vydáme se také do čtvrti Kintambo na prohlídku nezávislého divadelního prostoru Tarmac des auteurs. A potkáme se s řadou významným frankofonních osobností.

Příběh Her frankofonie a především jejich vypravěčské soutěže provází šokující, tragický i komický příběh samotného Konga. Tak, jak ho výstižně zachytil v divadelní hře Congo Jazz Band Mohamed Kacimi. I tak, jak se odráží ve strhujících rytmech konžské rumby, která je součástí kulturního bohatství UNESCO.   

Spustit audio