Alergie a intolerance na potravu u našich zvířecích kamarádů. Jaké jsou příznaky a řešení problému?

30. srpen 2023

Hostem radioporadny je Martin Pučálka z firmy Krmiva Pučálka a budeme se věnovat tématu: zdravá výživa našich psů a koček. U zvířat totiž stejně jako u lidí přibývá množství alergií a to i potravinových. Ovšem naši čtyřnozí kamarádi neřeknou, že je něco trápí a nedělá dobře.

Jaké jsou vlastně příznaky alergií u zvířat?
Tady bych rozlišoval mezi alergií a intolerancí. Příznaky i řešení jsou sice stejné, nicméně jde o onen spouštěcí mechanismus. Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému v organismu, kdežto při intoleranci chybí nějaký enzym, kterým se daná složka potravy tráví.

Martin Pučálka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ty projevy mohou být maličko jiné, byť ve většině případů mohou být úplně stejné. U alergií se psi a kočky nejčastěji začínají drbat, to je nejběžnější příznak. Případně se může přidat průjem nebo zvracení. A u intolerancí se to týká spíše zažívacích problémů. Tedy zvracení a průjmy, nebo řídká stolice.

Alergen se musí ze stravy vyloučit. To je jediné řešení, vylučovací metodou zjistit příčinu potíží a tu odstranit z krmiva.
Martin Pučálka, z firmy Krmiva Pučálka

Jenže v první chvíli nás často nenapadne, že by se mohlo jednat o alergii. Jak tedy postupovat?
Je důležité, abychom vždy zjistili, která složka potravy dělá problém a z výživy zvířete ji odstranili. Bohužel, často se stává, že používáme jak granule, tak konzervy a pamlsky. A nevíme, co přesně ten problém způsobuje. Tedy v první chvíli je ideální se zamyslet, co vše používáme a co z toho musíme používat.

Čtěte také

A pak bych se snažil vybrat nějaké jiné krmivo, ideálně pouze s jedním zdrojem bílkovin. Protože právě bílkovina nejčastěji způsobuje onu alergii. Takže pokud máte krmivo, je kde pouze jedna bílkovina a vidíte, že to dělá problémy, poměrně častým alergenem bývá například kuřecí maso, tak se prostě této bílkovině vyhněte a vyberte takové krmivo, kde ten alergen nebude.

Nejběžnější alergeny u psů bývají hovězí a kuřecí maso, případně obiloviny, kde je hlavní bílkovinou lepek, který způsobuje problémy. Tedy pokud za námi přijde zákazník a řeší takové příznaky alergií, tak to jsou první tři záležitosti, které vylučujeme z potravy. Byť tu alergii nebo intoleranci může v krmivu způsobovat téměř cokoliv. Je to tedy takové hledání jehly v kupce sena.

Čtěte také

Nicméně vždy postupujeme od těch nejběžnějších alergenů. Ty se musí ze stravy vyloučit. To je jediné řešení, vyhnout se onomu alergenu. Vylučovací metodou zjistit příčinu a tu odstranit.

To ale může být běh na dlouhou trať. Jak dlouho vždy ponechat určité krmivo na zkoušku?
To je velmi složité. A ještě navíc se ukazuje, přestože psovi v rámci nějakých laboratorních vyšetření vyjde nějaký alergen, my pak máme z praxe zkušenost, že příznaky takové nejsou. Tedy je to opravdu velmi složitý problém.

Čtěte také

Alergické reakce ale bývají většinou poměrně rychlé. Myslím si, že v rámci dnů můžeme poznat, jestli dochází k nějaké stabilizaci nebo problém pokračuje. U intolerancí je to maličko běh na delší trať. Protože tam příznaky nemusí být tak zřejmé a také reakce organismu je daleko delší. Ale opět platí jedině se vyhnout složce potravy, která působí problémy.

Na rozdíl od lidské stravy jsou ovšem granule poměrně komplexní, obsahují spoustu surovin, a stačí i stopové množství nějakého alergenu, a už to způsobuje problém. V praxi se osvědčilo vybírání krmiva, které má to složení co nejjednodušší. A ideální je například jen jeden druh masa. Říká se tomu eliminační dieta, kdy jste rychle schopni poznat příčinu potíží.

Jana Kudyvejsová a Martin Pučálka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Martinem Pučálkou o zdravém krmení pro naše domácí mazlíčky si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související