Aleš Brichta s Karamelem

20. únor 2014

V neděli 23.2. Zdeněk Vrba uvítal v Nočním proudu zpěváka, textaře, skladatele, kytaristu a producenta Aleše Brichtu.

Pražský rodák Aleš Brichta (narozen 9. srpna 1959) vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické. V letech 1984 až 1987 pracoval v Čechofrachtu jako samostatný obchodní referent, v letech 1987 až 1989 byl vedoucím investičního oddělení OKD Praha 10.

Už v roce 1982 se stal zpěvákem rockové skupiny Arakain a na tomto postu vytrval následujících 20 let. Poté vystupoval se skupinou Grizzly, v současné době mu stojí za zády vlastní doprovodná skupina ABBand. Jinak je Aleš Brichta kapitánem fotbalového týmu RFC Spark Praha a současně hráčem fotbalové jedenáctky „hanspaulské ligy“ Bum Bar PV.

Aleš Brichta byl v anketách hudebních časopisů několikrát vyhlášen zpěvákem či osobností roku, se skupinou Arakain získal výroční cenu Akademie populární hudby v kategorii hard and heavy.

Se skupinou Arakain nazpíval a vydal více než patnáct alb, poté se úspěšně vydal na sólovou dráhu. Na muzikálovou scénu vstoupil rolí Piláta v české podobě rockové opery Jesus Christ Superstar, jako producent spolupracoval s tragicky zesnulou zpěvačkou Pavlou Kapitánovou, stejně jako se skupinami Doga a Škwor. Kromě vlastních nahrávek je autorem mnoha písňových textů pro své kolegy, jako textař se podílel rovněž na albu Sopka skupiny Olympic.

Ze sólových nahrávek Aleše Brichty se největší posluchačské odezvy dostalo baladickým nahrávkám Dívka s perlami ve vlasech (v originále maďarská rocková skupina Omega) a jeho původní písni Barák na vodstřel.

Aleš Brichta má kromě hudby rád fotbal, literaturu sci-fi a mariáš, jeho životními krédy jsou následující moudra: Vytrvat! Co tě nezabije, to tě posílí. Co neuděláš sám, neudělá za tebe nikdo jiný.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.