Alexandr Grin: Úžina mořských bouří. Příběh osudového přátelství bohatého mladíka a starého kapitána

27. srpen 2022

Vydejte se na cestu za dobrodružstvím! Do přístavních hospod, na moře mezi piráty i na tajemný ostrov vás zavede příběh, ve kterém uslyšíte Michala Zelenku, Andreu Elsnerovou, Antonína Hardta a další vynikající herce. Vypráví o mladíčkovi z bohaté rodiny, který se touží vzepřít společenským konvencím, a proto se vydá jako obyčejný plavčík na moře. Osudovým se mu stane přátelství se starým kapitánem Matissonem Padem, jemuž se po jeho smrti snaží vyplnit poslední přání.

Osoby a obsazení: Michal Zelenka (Jim), Radim Vašinka (kapitán), Andrea Elsnerová (Stella), Ivan Řezáč (Harvey), Miriam Kantorková (krčmářka), Antonín Hardt (Josh), Zdeněk Maryška (Bob), Otmar Brancuzský (Sam), Jaroslav Kepka (sluha) a Jiří Knot (pastror)
Napsala: Melita Denková podle povídky Alexandra Grina
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Překlad: Zdeňka Psůtková
Zvuk: Radek Veselý
Zvukové efekty: Tomáš Pergl
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 22. 2. 2014
Spisovatel Alexandr Grin v roce 1923

Alexandr Grin

Svým literárním dílem se řadí mezi novoromantiky. Byl ovlivněn Edgarem Allanem Poem, E. T. A. Hoffmannem anebo např. Thomasem Mayne-Reidem. Ve svých příbězích povětšinou spojoval staré námořnické pověsti s dobrodružnými, pohádkovými a hororovými motivy a s psychologií postav, které se vyznačují jistou rozpolceností.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související