Alice Muthspiel: Testování koronaviru v Tanzanii

21. květen 2020

Tanzanie, východoafrická země, ve které žije téměř 60 milionů obyvatel, oznámila svůj první případ covidu-19 už 16. března. 

Podle posledních zpráv se od té doby oficiálně nakazilo 509 obyvatel, včetně 21 úmrtí.

Čtěte také

Zatímco mnoho afrických zemí dalo celé nebo část svého území do karantény, nebo nařídilo zákaz vycházení, Tanzanie se touto cestu nevydala. Prezident John Magufuli, přezdívaný „Tinga tinga“ (ve svahilštině buldozer), se i přes naléhání parlamentu a smrt tří poslanců spokojil jen s uzavřením škol. 

Ve svém pro nás Evropany originálním projevu ve svahilštině odvysílaném veřejnou televizí TBC zpochybnil oficiální údaje o koronaviru ve své zemi a nařídil vyšetřování údajných nesrovnalostí v tanzanské národní laboratoři. Na vině jsou podle něj možné „imperialistické sabotáže“. Výsledky musely být úmyslně zfalšovány. 

Vládní úředníci prý namísto lidských vzorků nechali anglickými testy na covid-19 tajně testovat vzorky zvířat, stromů a věcí. Každý vzorek byl označen jménem člověka. Například dužina papáji byla Elisabeth Aneh, žena, 26 let. Zajímavé byly výsledky – negativní třeba u ovce a benzínu, neutrální u zajíce, ale pozitivní na covid-19 se potvrdil mezi jinými vzorek  papáji, chlebovníku či kozy.

Satanský virus

Prezident z toho ve svém projevu usuzuje, že všechny kozy, chlebovníky a papáje by měly být logicky v karanténě. Na testu na koronavirus je prý něco podezřelého. Laboratoře jsou asi podplaceny kozami, nebo jsou testy z Anglie nakaženy covidem, anebo, pokud jsou nakaženy i kozy, ptáci a stromy, vědci a OMS mají ještě hodně práce! Poznamenává, že papája stále zraje na stromě a koza a chlebovník také nezahynuli.

Čtěte také

Tato zjištění podle prezidenta dokazují, že někteří lidé, kteří byli pozitivně testováni, tuto nemoc vůbec nemají a některé z obětí „zemřely pravděpodobně strachy“ a nakonec „situace není tak špatná“. 

Obyvatelstvo bez symptomů nemá tudíž panikařit. Jako oddaný evangelík ještě varoval před nošením dovážených roušek, které by mohly být „infikovány koronavirem“, a vyzval spoluobčany, aby se obrátili k Bohu a chodili do kostela, aby se do nich tento „satanský virus“ nedostal.

Rozhodl se také znovu zahájit fotbalové mistrovství první ligy, to aby mohli občané sledovat doma v klidu zápasy. A po špatné zkušenosti s anglickými testy prezident Magufuli ujistil národ, že zdravotní potřeby se budou dovážet z nedalekého Madagaskaru.

Autorka je publicistka

autor: Alice Muthspiel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.