Alkohol vám žádná křídla nedá. Na záchrance podle úrazů dobře poznáme, jaké je právě roční období

12. červenec 2023

Tématem dnešní radioporadny jsou letní úrazy a následná první pomoc. Naším hostem je záchranář a tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák. Léto a zejména letní prázdniny jsou bohužel obdobím častějších úrazů.

Lze říct, k jakým případům lidé v létě volají záchranáře nejčastěji?
Já bych to spíš upřesnil, že jde o trošku jiný druh úrazů. Protože my na záchrance podle toho, k čemu jezdíme, docela dobře poznáme, jaké je právě roční období. Když jsou pády ze žebříků, tak víme, že se češe ovoce na podzim. A letní úrazy samozřejmě vyplývají z toho, že lidé jezdí na dovolenou, sportují, věnují se různým adrenalinovým zálibám. A z toho potom vyplývají úrazy.

Nepřeceňujte své síly, je lepší si dvakrát promyslet plánovanou aktivitu. Myslet na zadní kolečka a nepodcenit prvky pasivní bezpečnosti.
Ivo Novák, záchranář a tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje

Takže to je třeba převážně cyklistika, in-line bruslení a takové typy úrazů?
Zhruba jste to trefila. Nechme stranou dopravní úrazy, které jsou celoroční, ale v letní sezóně je jich samozřejmě víc, protože se více jezdí. A to spektrum úrazů odpovídá tomu, co lidé provozují za sporty. Když jsou v módě horská kola, obecně cyklistika, tak přibývá úrazů na kole. Pak se setkáváme i se skokany do vody, ale naštěstí, tahle aktivita je na ústupu.

Čtěte také

Nahrazují ji jiné úrazy, bohužel obdobného charakteru a zejména vyplývající třeba z velkého boomu elektrokol, která dokáží cyklisty dopravit na místa, kam by za normálních okolností nevyšlapali. Ale pak jsou postaveni před problém dostat se z toho kopce i dolů. A tam už je potřeba, aby to měl člověk trošku v ruce, měl na to techniku a to mnohdy chybí. Pak dochází k úrazům.

Nedávno jsem viděla žebříček letních úrazů a vyskytla se tam i v uvozovkách nebezpečná aktivita skákání na dětské trampolíně. Je to skutečně tak?
Zase je to o četnosti používání. Trampolína může stát na zahradě třeba celý rok, ale v létě tam prostě děti skáčou a nahrnou se všichni najednou. Pak se do toho vlezou občas i dospělí, pokud možno po třech pivech. A už se trošku méně kontrolují a může opravdu dojít k nebezpečným úrazům.

Jde o zejména situace, kdy se jich na omezenou plochu trampolíny naskládá víc a pak si mohou třeba šlápnout na nohu nebo spadne dospělý člověk na dítě. Asi by nebylo dobré také bez nějakého zabezpečení nebo průpravy zkoušet trošku složitější skoky typu třeba salta.

Čtěte také

Bohužel, obvykle tohle přijde na řadu až v momentě, kdy si člověk dodá trošku té tekuté odvahy. A tady už jsme zase u toho, že alkohol vám žádná křídla nedá.

Existuje třeba nějaké desatero prevence, abychom se vyvarovali letním úrazům?
Samozřejmě úplně vyloučit se úraz nedá, ale opatrnost je určitě na místě. Rozhodně začnu tím, že bych se snažil nepřeceňovat své síly. Je asi lepší dvakrát rozmyslet plánovanou aktivitu, opravdu se na to podívat zleva, zprava, zjistit si třeba i počasí. Trošku plánovat, myslet i na zadní kolečka, být dobře vybaven a hlavně nepodceňovat prvky pasivní bezpečnosti.

To znamená, nosit určitě na hlavě přilbu, když pojedu na kole, určitě se v autě připoutávat, to je dnes už naprostý standard, ale bohužel se ve své praxi stále setkáváme s případy, kdy to lidé podcení a nevede to potom většinou k ničemu dobrému.

Lucie Eisenreichová a Ivo Novák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou záchranářskou radioporadnu s Ivo Novákem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související