Alois Jirásek: Pan Johanes. Princezna Kačenka utíká s pomocí Tomáše před vojskem i pánem hor

27. srpen 2023

Hra je založena na báchorkách o vládci Krkonoš, Rýbrcoulovi a Kačenčiných horách. Jirásek ji napsal v roce 1909. Obnovená premiéra dramatické báchorky Pan Johanes z roku 1952 nabízí možnost setkání s hereckým mistrovstvím Václava Vydry st. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Pro rozhlas upravil: Přemysl Pražský
Osoby a obsazení: Pan Johanes (Václav Vydra st.), Princezna Kačenka (Eva Karelová), Tomáš, vagant (Václav Voska), Kubeček (František Kovářík), Hrůza Lelek (Josef Vošalík), Horník (Bedřich Bobek), Kořenářka, jeho matka (Otýlie Beníšková), Zuzka, jeho dcera (Drahomíra Hůrková), Krajánek (Antonín Zíb), Salvaguardia (Karel Pavlík), Hrabě (Erik Zámiš), Čemerka (Václav Trégl), Hospodář (Jiří Vasmut), Selka (Jaroslava Drmlová), Ženich (Ludvík Pompe) a další
Dramaturgie: Ivan Urban
Hudba: Miloš Smatek
Režie: Přemysl Pražský
Natočeno: 1952

V období kolem první světové války byla hra chápána jako alegorie boje za státní samostatnost. V té době byl titul též oblíbený mezi loutkáři a sám Jirásek ho pro loutkoherce upravil v roce 1917. V roce 1951 byla hra zhudebněna jako stejnojmenná opera skladatelem Ivo Jiráskem.

Alois Jirásek je známý především jako prozaik, nezanedbatelnou část své tvůrčí energie však věnoval také divadlu. Z dvanácti her, které napsal, zůstala do dnešních dnů nejhranější pohádková Lucerna.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.