Americký spisovatel Colson Whitehead získal podruhé Pulitzerovu cenu

5. květen 2020

V pondělí 4. května byli oznámeni laureáti Pulitzerovy ceny. Colson Whitehead zvítězil podruhé v kategorii literární fikce. Před ním to dokázal pouze William Faulkner a John Updike.

Slavnostní předávání cen se letos neuskutečnilo v prostorách Kolumbijské univerzity v New Yorku. Vítěze oznámila na youtube novinářka Dana Canedy. Celkem bylo rozdáno 15 ocenění v novinářské a 7 v umělecké sekci. 

Čtěte také

Jednou z neprestižnějších kategorií je literární fikce. Cena je udělována americkým prozaikům a prozaičkám. Je pravidlem, že oceněné dílo by mělo kriticky reflektovat život v USA. Letos si cenu odnesl Colson Whitehead za román The Nickel Boys. Tento autor získal Pulitzerovu cenu za fikci už v roce 2017 za román Podzemní železnice, který vyšel roku 2018 i v českém překladu. 

Drsný příběh z časů rasové segregace

Whitehead situuje děj svého románu do diagnostického ústavu, kde jsou převychováváni mladí delikventi. Příběh se odehrává na Floridě 60. let minulého století. V těchto časech platí zákony o rasové segregaci. Whitehead mapuje atmosféru Nickel Academy. Život v tomto zařízení je plný šikany a zneužívání. Příběh končí tím, že jeden z hlavních hrdinů, který přežije pobyt v této instituci, se rozhodne s odstupem 50 let vypovídat o zločinech, kterých se zaměstnanci těchto ústavů dopouštěli. 

Porota Pulitzerovy ceny ocenila, že se Whitehead věnuje detailnímu rozboru problematiky násilí a rasismu. 

Pulitzerova cena za rok 2020

KNIHY, DIVADLO & HUDBA

Fikce
Colson Whitehead: The Nickel Boys

Drama
Michael R. Jackson: A Strange Loop

Historie
W. Caleb McDaniel: Sweet Taste of Liberty: A True Story of Slavery and Restitution in America

Biografie
Benjamin Moser: Sontag: Her Life and Work

Poezie
Jericho Brown: The Tradition

General Nonfiction
Greg Grandin: The End of the Myth: From the Frontier to the Border Wall in the Mind of America
Anne Boyer: The Undying: Pain, Vulnerability, Mortality, Medicine, Art, Time, Dreams, Data, Exhaustion, Cancer, and Care

Hudba
Anthony Davis: The Central Park Five

Jména vítězů v kategoriích z oboru žurnalistiky naleznete zde: www.pulitzer.org

autor: Petr Šmíd
Spustit audio