Analytik Nerad: Obavy, co bude, ženou Slováky do náruče Fica. Jak rozumět současnému Slovensku?

25. září 2023

Do předčasných parlamentních voleb na Slovensku zbývá necelý týden. O co všechno nyní Slováci hrají? Opravdu hrozí, že se Slovensko vzdá demokracie? Co je příčinou takového obratu? A jak by případné vítězství Roberta Fica ovlivnilo slovenskou zahraniční politiku včetně spolupráce Visegrádu? Dění na Slovensku přiblíží vedoucí zahraniční redakce Českého rozhlasu Filip Nerad.

„Názory, že Slovensko je nyní na křižovatce, odpovídají realitě. V minulosti se jednalo o to, jestli jedna politická garnitura vystřídá druhou. Teď se do značné míry hraje o budoucí směřování země a o zachování demokracie,“ přibližuje v pořadu Jak to vidí... vedoucí zahraniční redakce ČRo Filip Nerad.

Důvodem takových obav je možné vítězství hlavního favorita voleb, bývalého premiéra Roberta Fica a jeho zradikalizované strany Směr. „Pokud by se spojil s podobně smýšlejícími krajně pravicovými, národoveckými a nacionalistickými stranami, mohl by to být jednak návrat k ovládnutí státu, o který se Robert Fico snažil a který se mu do jisté míry povedl v minulosti, zároveň by to mohlo vést až k demontáži demokratických principů nezávislosti – justice a svobody slova.“

Politický obrat

Spolu s tím se ale nabízí otázka, proč tomu tak je, když se strana Roberta Fica hlásí k sociální demokracii. „Robert Fico udělal za posledních pět let velký politický posun doprava. Jeho strana se sice pořád jmenuje Směr – sociální demokracie, on ale vystupuje jako národovecký politik, nacionalista a populista. Zaměřuje se na ty nejchudší a nejzranitelnější vrstvy slovenské společnosti, na které útočí polopravdami a dezinformacemi. Velkým tématem je samozřejmě migrace, Ukrajina a Brusel. A Slováci, znejistění tím, co přišlo po pandemii spolu s ekonomickou a energetickou krizí, na to slyší,“ říká specialista na evropskou politiku.

Čtěte také

Velkou roli podle něj hraje i zklamání Slováků z politiků, kteří Roberta Fica nahradili po jeho odchodu po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. „Strana OĽaNO Igora Matoviče sice s přehledem vyhrála volby, ale pak přišla pandemie a on situaci jako nezkušený politik nezvládl. Vznikla politická fraška, bramboračka. Z většinové vlády se záhy stala vláda menšinová, která se zmítala ve vlastních problémech. A ani Eduard Heger a úřednický premiér Ľudovít Ódor už nedokázali vrátit důvěru v demokratické a prozápadní strany.“

Oproti tomu Robert Fico je velmi zkušený a zručný politik, který politickou nestabilitu a strach lidí z budoucnosti dokáže velmi obratně využít. „Těží z napětí ve slovenské společnosti. Země je velmi výrazně rozdělená, mnohem více, než je tomu u nás. Města jsou prozápadní, ale venkov slyší na proruské narativy. Zhruba polovina Slováků nechce podporovat Ukrajinu. Věří dezinformačním kampaním, že válku na Ukrajině rozpoutali ukrajinští fašisté spolu se Spojenými státy a s EU, což opakují politici Směru v čele s Robertem Ficem.“

Silný lídr

Robertu Ficovi hraje do karet i to, co potvrzují slovenští sociologové, že Slováci rádi volí do svého čela silného politického lídra. A jediný politik, který odpovídá představě výrazné politické osobnosti, je právě Robert Fico.

„Důvodem, proč řada lidí chce, aby se Fico vrátil, je ale také to, že jim slibuje, že spolu s ním se na Slovensko vrátí stabilita. Říká jim, že zemi vedl už třikrát, a byly to dobré časy. Přidával na důchodech. Proto jeho popularita nyní opět roste, lidé jsou ochotni zapomenout na všechny jeho průšvihy i obvinění, protože právě politická nestabilita byla to, co voličům v posledních letech vadilo nejvíce,“ uzavírá Filip Nerad.

autoři: Jan Burda , Filip Nerad , opa
Spustit audio

Související