Angélique Kidjo, první dáma africké hudby, míří do Prahy. Sedmé nebe s Petrem Dorůžkou

3. listopad 2023

V minulém století byla za hlas afrických žen označována Miriam Makeba, zpěvačka z Jižní Afriky, která dokázala spojit hudební talent s občanskými postoji. Letos by se dožila 91 let. Podobně výraznou postavou je dnes o generaci mladší Angélique Kidjo. Pochází z Beninu, nevelké západoafrické země sousedící z Nigerií, a v rámci svého evropského turné vystoupí v úterý 7. listopadu v pražském Foru Karlín.

Angélique Kidjo získala za svoji tvorbu celkem 5 cen Grammy, což je potvrzením faktu, že dokázala oslovit i mainstreamovou veřejnost, která se o africkou hudbu nezajímá. Zpěvačka na to má zajímavý recept: pro posluchače například objevuje vazby mezi populárními styly z Latinské Ameriky a jejich kořeny v Africe.

Do Prahy přijíždí Angélique Kidjo s unikátním projektem, propojujícím Afriku s New Yorkem. Americká skupina Talking Heads se nikdy netajila sympatiemi k africkým polyrytmům, a když před více než 40 lety vydala přelomové album Remain in Light, Angélique Kidjo africké inspirace ihned rozpoznala. V nahrávkách Talking Heads sice neslyšíte ani africké nástroje či melodie, ale naléhavé a věčně proměnlivé rytmické struktury, které jsou esencí africké hudby.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.