Ani s nástupem jara nekončí policejní kontroly objektů v zahrádkářských nebo chatových osadách

30. březen 2024 20:21

Přestože už skončilo zimní období, kdy bývají chatové osady opuštěné, policejní kontroly v nich pokračují i teď. Zatímco v zimě láká zloděje právě klid a opuštěnost, s jarem přibývá v chatách atraktivní a leckdy drahé vybavení - sekačky, motorové pily a další nářadí. Jak se majitelé starají o bezpečí svých chat? To se vydala s trutnovskými policisty zjistit reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Vyrazila jsem s policisty do chatové oblasti nazývané Peklo, která se nachází na okraji Trutnova směrem na Pec pod Sněžkou. Zkontrolovali jsme desítky chat a chalup, popravdě řečeno, většina z nich byla v pořádku. Někde jsme ale viděli ležet zapomenuté zahradní nářadí nebo nábytek. Že by ale lidé nechali venku na zahradě nějaké drahé nebo cenné věci, to jsme neviděli.

Policisté zkontrolovali u každého objektu, jestli jsou zamčené vstupní dveře. Kontrolovali i okna a přístup do sklepů. Pokud bylo vše v pořádku, což byl nejčastější případ, pověsili na kliku cedulku s dnešním datem. Aby majitelé věděli, že právě jejich chatu policejní hlídka zkontrolovala.

Čtěte také

Kolik krádeží v chatách policisté přes zimu vyšetřovali?
Zatím měli nahlášeno 6 případů. Nevylučují ovšem, že toto číslo bude ještě vyšší, protože lidé se právě v těchto dnech začínají na své rekreační objekty pomalu vracet. Může se tedy stát, že objeví nějaké poškození či vloupání.

Pokud se po zimě někdo na svou chatu teď vrátí a narazí na nějaké problémy, co by měl v tu chvíli dělat?
Tam je podle policistů velmi důležité, pokud by se lidem zdálo cokoliv podezřelého, například rozbité okno nebo poškozené dveře či okenice, vylomené zámky, tak by do objektu neměli vůbec vstupovat. Aby nezničili případné stopy, které by mohly být pro policisty důležité.

A měli by okamžitě policii informovat. Pokud to bude možné, na místo hned přijedou a případ začnou prošetřovat.

Čtěte také

Jaká jsou základní doporučení chatařům, aby i teď měli svůj majetek dobře chráněný před zloději?
Je to pořád stejné. Lidé by měli opravdu investovat do kvalitních zámků ve dveřích, jistě není na škodu mít na oknech okenice. Někde mají lidé v oknech i mříže, což je také dobrá překážka pro případné zloděje. Drahé věci, jako jsou sekačky nebo křovinořezy, by v zimním období vůbec neměly na chatách zůstávat.

A pokud si je tam přivezou teď na jaře, tak je vhodné je zamykat například do garáží nebo sklepů. A při odjezdu si zkontrolovat, že jsou opravdu pod zámkem a nikdo nepovolaný se k nim nemůže dostat.

Pokud mají lidé finanční prostředky, tak je dobré opatřit svoji chatovou oblast kamerovým systémem.

Ani s nástupem jara nekončí policejní kontroly objektů v zahrádkářských nebo chatových osadách
Spustit audio

Související