Anna Bolavá: Pokoj vám. Věnováno stomikům

9. září 2019

„Mohla bych sednout a napsat krvavý, stomický horor, materiálu je dost. Myslím ale, že by tomu nakonec nikdo nevěřil. Navíc stomici si nezaslouží drásající drama. Je lepší je pozdravit pohádkou,“ věří současná česká autorka Anna Bolavá. Její novou povídku v podání Heleny Dvořákové poslouchejte on-line.

Jméno Anna Bolavá už v českém literárním kontextu zdaleka není neznámé. Výrazněji se prosadila v roce 2015, kdy vyšel její román Do tmy, za který rázem dostala ocenění Magnesia Litera. O dva roky později pak vyšel další román nazvaný Ke dnu. Oba dva jsme na Vltavě vysílali jako četbu na pokračování. Tentokrát ale přicházíme s povídkou, kterou pro rozhlas Anna Bolavá přímo napsala. Týká se navíc tématu jí samotné velmi blízkého. Už roky se totiž vedle psaní věnuje péči o stomické pacienty. Textem nazvaným Pokoj vám teď ukazuje, jak může vypadat život takových pacientů a jejich nejbližších:

„Ten text je vlastně pohádka. Chtěla jsem ho věnovat stomikům - pacientům se střevním či močovým vývodem – a to je velmi specifická skupina. Už přes 6 let pracuji na telefonní ‚lince pomoci‘, kde jsem se toho o stomiích hodně naučila. Čím víc jsem ale toho kdy věděla, tím méně jsem chtěla na toto téma cokoliv psát.

Helena Dvořáková

Můj pracovní den obvykle začíná tříděním vrácené pošty a vyřazováním zesnulých adresátů. Proč ale o tomhle psát? Většina našich klientů jsou lidé po operaci nádoru tlustého střeva, kteří mají za sebou (nebo právě podstupují) chemoterapie. Necítí se dobře a trpí novou, neobvyklou situací. Nikdy není stoprocentně jasné, že nad rakovinou zcela vyhráli.

V poslední době se mnoho osob či spolků snaží o zviditelnění stomiků na veřejnosti, dělají osvětu. Já sama mám ale dojem (z vyprávění pacientů samých či jejich rodinných příslušníků), že stomici jsou uzavřená, skrytá skupina, která na sebe upozorňovat nechce. Chtějí zůstat ‚ve stínu‘ normálního světa. Aby se jim tam žilo plnohodnotně, snažíme se jim pomáhat s obsluhou stomických pomůcek a dalších záležitostí.“

Účinkuje: Helena Dvořáková

Z autorčina rukopisu pro rozhlas připravila: Klára Fleyberková
Režie: Izabela Schenková
Natočeno v roce 2019.

autoři: Klára Vičíková , Anna Bolavá
Spustit audio

Související