Anna Bolavá: Výprava na Vyšehrad. Trnitá cesta za uctěním památky Boženy Němcové

10. září 2023

Je mrazivé sobotní dopoledne a rodina se třemi malými dětmi se vydává na vyšehradský hřbitov, aby uctila výročí smrti slavné české spisovatelky Boženy Němcové. 

Účinkuje: Helena Dvořáková
Připravila: Klára Fleyberková
Zvukový mistr: Roman Špála
Hudba: Vanda Dobrowská
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: 2022

Kdo však zná texty Anny Bolavé, ten tuší, že rodinná výprava nebude mít tak docela hladký průběh.

Anna Bolavá je pseudonym české spisovatelky a básnířky Bohumily Adamové. Je autorkou knih Do tmy, román získal cenu Magnesia Litera 2016, Ke dnu, Před povodní, Černý rok nebo Vypravěč, který byl v roce 2023 nominován na cenu Magnesia Litera.

Anna Bolavá, spisovatelka

Kromě volné tvorby publikuje Anna Bolavá v různých literárních časopisech. S nadšením a pocitem smysluplnosti učí ukrajinské děti i dospělé českému jazyku. Ráda fotí, sbírá bylinky a pracuje na zahradě.

Poslouchejte v sobotu od 18:04 ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc. Následně po dobu jednoho týdne zde na webu.

autoři: Markéta Jahodová , ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.