Antibiotika používaná na léčbu dobytka se můžou dostat i na náš stůl

1. červenec 2019

Vzrůstající odolnost bakterií vůči antibiotikům je jedním z hlavních problémů současné medicíny. Dopady to má i v zemědělství.

Souvisí to především s tím, že chovatelé léčí dobytek antibiotiky. „Pokud se schopnosti těch bakterií bránit se určitému léčivu v půdě rozšíří a dostanou se ke kořínkům, tak se pak mohou dostat i na plodiny, které se v té půdě pěstují,“ vysvětluje mikrobioložka Dana Elhottová.

Zdravá půda si dokáže lépe poradit s těmito léčivy než ta, která je poškozená. Jihočeští vědci prokázali, že půdní bakterie dokážou šíření antibiotik pod zemí zabránit.

Jihočeští zemědělci budou mléko vozit do Německa. Nedohodli se s Madetou

Výrobky mlékárny Madeta (ilustrační foto)

Největší česká mlékárna Madeta přijde o dvě stě tisíc litrů mléka denně. Mlékárenské a hospodářské družstvo JIH se s mlékárnou nedohodlo na ceně.

„Je to apel na to, abychom se o půdu starali co nejlépe, aby byla zdravá, vyvážená a bohatá její mikroflóra, která funguje jako kontrola proti vetřelcům typu bakterií, které si nesou rezistenci,“ říká Elhottová.

Pro zemědělskou krajinu je podle mikrobiologů důležité, aby se velké lány rozdělily na daleko menší a aby se na nich střídali plodiny, čímž se oživí půda a změní bakterie.

Hnůj je  jedno z nejcennějších hnojiv, proto by se zemědělci měli snažit, aby dobytku dávali antibiotik co nejméně.

Spustit audio

Související