Antimonopolní úřad: Vysoké ceny potravin nezpůsobilo zvyšování marží obchodníky nebo zemědělci

24. květen 2023 10:10

Zkoumání vysokých cen vybraných potravin neodhalilo žádné porušení hospodářské soutěže ani náznak kartelových dohod. Informoval o tom antimonopolní úřad.

Čtěte také

Antimonopolní úřad v posledních měsících prověřoval vývoj cen mouky, másla, mléka, vajec a kuřecího masa, a dospěl k názoru, že trh přirozeně reaguje na růst vstupních nákladů. Úřad proto nedoporučuje, aby vláda ceny potravin uměle regulovala.

Úřad se zaměřoval taky na kontrolu marží u jednotlivých produktů, a to jak u zemědělců, tak u zpracovatelů a prodejců potravin. Tvrdí, že žádné zneužití dominantního postavení ani nepřiměřené navyšování marží se nekoná.

Úřad konstatoval, že zemědělci, výrobci a prodejci ve svých cenách přirozeně reagovali na zdražení energií, dopravy, krmných směsí nebo hnojiv, přičemž v prvovýrobě, tedy u samotných pěstitelů a chovatelů, byl nárůst ceny největší.

Úřad analyzoval data od roku 2018.

Při kontrolách úřad oslovil víc než dvě stovky firem ze všech částí řetězce a taky 14 oborových svazů. Ty tvrdí, že je výsledky nijak nepřekvapily. Podle prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové jsou v Česku vstupní náklady ve srovnání s okolními státy zásadně vyšší.

„Problém není to, že by se někdo nepřiměřeně obohacoval, ale že jsou tady vysoké náklady. Ve srovnání třeba s Německem, tam je zastropovaná cena energií na 3 korunách bez DPH, u elektřiny u nás je to 5 korun…,“ řekla Českému rozhlasu.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je potřeba, aby stát český trh víc otevřel a podpořil konkurenci: „Pokud je jednoduše možné dovážet danou potravinu ze zahraničí, tam ceny začínají klesat. Pokud by vláda chtěla skutečně pomoct s cenami potravin, musí výrazně více otevřít český trh a musí se snažit, aby tady nebyli ti velcí dodavatelé, kteří definují ceny, a ostatní se jim jenom přizpůsobují,“ uvedl Tomáš Prouza.

S tím souhlasí i předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek, podle kterého v Česku chybí podpora menších podniků.

Spustit audio

Související