Apolena Rychlíková: Co dál s Danuší Nerudovou?

19. leden 2023

Volební výsledek jedné z favoritek na postup do druhého kola, profesorky Danuše Nerudové, překvapil téměř každého, včetně jí samotné. Navzdory očekáváním nedosáhla ani na 14 procentních bodů a ve volebním poli skončila hluboko jak za vítěznou dvojicí Pavel – Babiš, tak za (nejen) vlastními očekáváními.

Otázku, co vlastně může člověk, který na několik měsíců intenzivně vstoupil do veřejného povědomí a zanechal v něm bezpochyby důraznou stopu, dělat dál, se teď nad Nerudovou vznáší s nejvyšší možnou mírou intenzity. A to i proto, že určitých kariérních vrcholů už vlastně Danuše Nerudová dosáhla tím, že v nezvykle mladém věku stála v čele brněnské Mendelovy univerzity.

Čtěte také

Jak již bylo několikrát řečeno: Nerudová ve volbách pohořela. Na tiskové konferenci sama několikrát zdůraznila, že se záměrně obklopila mladým týmem, který nemá s politikou zkušenosti. Jakkoliv mohla tato sázka na „mladé a nezkušené“ působit sympaticky, má i svou stinnou stránku.

A její důsledky jsme mohli vidět právě v zisku pouhých 14 procent hlasů. Nerudové tým jakoby nedokázal od začátku počítat i s tou variantou, že se ve sluncem zalité kampani mohou začít objevovat vážné trhliny. Zvlášť, když vycházejí z reálného problému, jakým skandály na Mendelově univerzitě za Nerudové rektorování byly a jsou.

Co dál Nerudová umí?

Nerudová už v sobotu, během sčítání hlasů, deklarovala, že hodlá zůstat ve veřejném životě. Její program na následující dny je jasný a dala ho hned transparentně všem k nahlédnutí. Je správné, že bez okolků ihned podpořila Petra Pavla a hodlá s ním trávit část kampaně. Nejedná se o pouhé gesto, ale o aktivní spoluúčast na programu.

Čtěte také

Byla to právě Nerudová, kdo trávil mezi lidmi hodně času – v intenzitě tohoto jí konkuroval snad jen Babiš. Vedla kontaktní kampaň a cílila v ní i na mladé lidi, využívala při tom jiné postupy, než Pavel, neustále akcentující „klid a řád“. I když nebyl Nerudové zisk takový, jak se čekalo, její role po boku Petra Pavla bude nyní důležitá a je dobře, že si to sama uvědomuje.

Pavlovu kampaň je totiž třeba rozhýbat i trochu uhladit a zacílit směrem, kterým doteď příliš nepůsobil. Ekonomické a sociální problémy nejde ignorovat, vládu bude třeba kritizovat, protože si to v mnoha oblastech skutečně zaslouží, a Babiše neustále opravovat. I on přece nese za současnou tristní situaci podíl viny. A v tom všem byla doposud Nerudová lepší než Petr Pavel, především pak v závěru kampaně, kdy se trochu oklepala ze skandálů a konfrontací.

Jaké bude další působení Nerudové po volbách, to se uvidí. Pro kandidáty a kandidátky, kteří neuspěli v takto exponovaných volbách, tu moc místa není. Tradičně se část z nich odklidí do Senátu – jenže příběh Marka Hilšera nebo i Pavla Fischera by měl Nerudovou varovat. Ten první v něm totiž bezesporu „zfotrovatěl“ a ztratil se. Jak Nerudové možný potenciál posouvat a využít, určitě přemýšlejí i vysoce postavení politici.

Apolena Rychlíková

Problém ale může být, že oblasti, ve kterých se Danuše Nerudová doposud profilovala – školství, akademie, manažerské řízení velké instituce, se nakonec staly těmi, které jí srazily na oněch zmiňovaných 14 procent. Co dál Nerudová umí, zatím úplně nevíme. Politický potenciál neúspěšná kandidátka ale má – jen ho musí sama, s rozvahou, promyslet. To proto, aby se účast v prohraných prezidentských volbách nakonec nestala tím jediným, čím se v politice proslavila.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.